АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНЧО АФУЗОВ: НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ПОЛЗВА С ИНДУЛГЕНЦИИ НА ПРЕДСТОЯЩИЯ ВОТ В СЛИВЕН

Среща
25.08.2022 / 12:47

Областният управител Минчо Афузов проведе работна среща с ръководствата на Областната дирекция на МВР, Окръжна и Районна прокуратура и ДАНС в Сливен, във връзка с предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори. Целта на срещата бе да се съгласуват действията на различните институции, за да се подготви и организира нормално протичане на изборния процес. В нея взеха участие старши комисар Димитър Величков, директор на ОДМВР Сливен, заместник-окръжния прокурор Руси Русев, ръководителят на Районна прокуратура Катя Колева и Добромир Карагьозов, представител на ДАНС.

„Нашата цел е да организираме честни и демократични избори и целият изборен процес да бъде прозрачен и законен. Няма да има индулгенции за никого на предстоящите избори и всички участници са равнопоставени. Никой не може и няма да бъде над закона, ще спираме нарушенията. Ще насърчим максимално много хора да отидат в избирателните секции в изборния ден и да дадат своя вот“, категоричен бе Минчо Афузов.

По думите му основна задача на институциите е противодействието срещу купуването на гласове и други принудителни въздействия върху избирателите. Според него машинното гласуване е допринесло за ограничаване на изборните деформации. Все още обаче са останали секции, най-вече в населени места с под 300 избиратели и гласуване с хартиена бюлетина, където е отчетен съмнителен вот, с твърде доминиращи резултати за един кандидат.

Старши комисар Величков отчете, че вече са разработени и изпратени за съгласуване в МВР плановете на ОДМВР – Сливен за охраната и осигуряването на обществения ред в изборния процес. Сред основните задачи на структурите на МВР във връзка с изборите са засилено полицейско присъствие в рисковите за купуване на гласове населени места и квартали, предварителни разговори с потенциални купувачи на гласове, засилени мерки по противодействие на битовата престъпност и др.

На срещата бе коментирана и актуалната схема за купуване на гласове чрез предоставяне на дърва за огрев, прилагана от кметове на населени места в съучастие с горски служители.

Участниците в работната среща отбелязаха, че има спад в купения вот в Сливенска област, което се дължи на професионализма и добрата координация между органите на реда, правораздавателните институции и държавните структури в региона.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев