АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГОЛЯМА БОРОДИЦА Е!

УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО
15.08.2022 / 10:27

С тържествени богослужения в православните храмове в цялата страна ще бъде отбелязан големият празник Успение Богородично.

Според църковното учение, краят на земния път на Христовата майка - Дева Мария - бил блаженно заспиване и тя била възкресена от своя божествен син. Приема се, че св. Богородица е най-голямата застъпница за хората пред Бог и затова празникът е сред най-почитаните.

Днес имен ден имат над 190 хиляди души, а Мария остава най-разпространеното женско име у нас. Носят го 107 хиляди българки.

Празникът Успение Богородично е в прослава на чудния начин, по който Божията майка завършва земния си живот.

Врачанският митрополит Григорий:

"Пресвета Богородица блаженно заспива, за да бъде възкресена и взета с тяло на небесата, за да застане пред божия престол и да продължи своята мисия като майка на целия човешки род, да моли Господ и Исус Христос за всички и да бъде най-бърза помощница на вярващи и невярващи, на праведници и на грешници, на всички тези, които я обичат, почитат и призовават като закрилница и ходатайка пред Бога".

За мнозина празникът е Ден на почит и надежда.

"За всичко можем да й се помолим, и за здраве, и за успехи, когато имаме затруднение, и за детерождение, и за запазване на децата, за защита от болести, от беди, от всички бедствия пази тя".

В община Сливен дамите, носещи името Мария, са 3 261. От тях 2 368 са с постоянен адрес в града. Името Марияна носят общо 704 жени, като в Сливен те са 583.

Господата с името Мариян в община Сливен са 335. От тях 253 са с постоянен адрес в град Сливен. 116 са представителките на нежния пол, носещи името Мара. 76 от тях живеят в града. С името Мариана са регистрирани 312 жени в община Сливен, като 274 от тях са с постоянен адрес в града под Сините камъни.

52 са мъжете с името Мариан. От тях 47 са от Сливен, а останалите - от населените места на общината. Господата с името Марио са общо 54. От тях 48 са с постоянен адрес в града. Името Мариела носят 125 дами, като 103 от тях са с постоянен адрес в град Сливен.

Честит празник на имениците!

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев