АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"БУЛГАРГАЗ" ПРЕДОСТАВИЛ МАНИПУЛАТИВНО ИНФОРМАЦИЯ ПО ИСКАНИЯ ОТ "ГАЗПРОМ" НОВ МЕХАНИЗЪМ ЗА ПЛАЩАНЕ

"Булгаргаз"
27.07.2022 / 12:35

Има доказателства, че компанията "Булгаргаз" е предоставила пред обществото избирателно и манипулативно информацията относно кореспонденцията с "Газпромекспорт" във връзка с исканията на руския доставчик за нов механизъм за плащане. Това се казва в заключенията на доклада за дейността на временната комисия, която проверява обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от "Газпромекспорт".

Депутатите обсъждат доклада и ще трябва да приемат решение.

В констатациите на временната комисия се заявява, че осигурените алтернативни доставки на газ от посредници са на значително по-високи от руския газ цени, а избраните търговци са определени по непрозрачни критерии и правила.

Заключението на комисията е, че докладът трябва да бъде изпратен на вниманието на съответните органи и предприемане на действия.

Очаква се решението на парламента.

В парламентарния дебат Мартин Димитров от ДБ коментира, че сме се спасили от руски капан.

"Важното е като се отива сега на избори да е ясно кой какво би направил. Ние от ДБ ще търсим алтернативни доставчици, защото нищо друго не е сигурно. Вие отивате на избори с това, че ще плащате газа в рубли. Това трябва да се знае от българските граждани".

Апострофира му Даниел Митов от ГЕРБ:

"Има едни държави така, на север, балтийски държави, които казаха следното: "първото нещо, което ще направим е да изпълняваме договора с "Газпром" по новия предложен механизъм до 31 декември 2022 г. Междувременно търсим решение и алтернативни източници, за да се откъснем от въпросния газ".

Йордан Цонев от ДПС обобщи:

"Това, че имаме обща позиция по темата зависимост от руските енергийни доставки, не ни прави задължени да приемем безобразия. Значи, ако ще правим алтернативни доставки на покупка на друг газ, който е руски, руски газ пак, само че с посредници, това не е решението, за това става въпрос".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев