АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАД КУЛИСИТЕ НА ПРЕГОВОРИТЕ: ИЗТЕЧЕ ЗАПИС ОТ ЗАКРИТА СРЕЩА НА „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

Оставена включена камера в НС за преговорите за правителство
22.07.2022 / 20:09

Изтекъл запис от закрита среща на парламентарната група на „Демократична България” показва какво се случва зад кулисите на преговорите между БСП, ДБ, ИТН и ПП за съставяне на евентуален бъдещ кабинет. Въпросната среща е излъчена и на сайта на Народното събрание.

На записа се чува как Христо Иванов, коментира коалиционните партньори, реализацията на мандата и избора на председател на КПКОНПИ. Записът е качен в социалните медии, след като камерите и микрофоните в зала "Запад" са били забравени включени. По-рано там трябваше да се проведе заседание на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства свързани с "Джемкорп". То обаче се провали заради отсъствие на лицата, които трябваше да дадат отговори - Кирил Петков, Асен Василев и Александър Николов.

В записа Христо Иванов и Атанас Атанасов разкриват какви са целите на Закона за КПКОНПИ. Иванов открито говори за парламентарно крило в „Продължаваме промяната“ и такова на Лена Бориславова. Той признава, че другото крило в ПП, не това на Лена Бориславова, са на мнение, че Законът за КПКОНПИ трябва да бъде ревизиран сериозно. Според него Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ е съобщил, че ще гласуват след избирането на правителството, „защото искат да са сигурни, че ако, вие си направите бухалка, ние ще се в коалиция, която ще управлява тази бухалка“.

Според Христо Иванов, другата седмица преговорите може да стигнат до "късо съединение" и вероятно се отива към избори на 16 октомври. ДБ ще продължават да говорят публично опорните си точки - че това е технически мандат, че те само слушат и ще имат позиция, когато стане ясно кой ще е предложен за премиер.

Ето и още от записа:

„ПП казаха, че това е предварително условие за това да приемат подкрепа от ИТН. А ИТН казват: „Приемаме го на първо четене, а второто ще го гласуваме, когато има избран кабинет” с аргумента, че има много корекции, които трябва да се направят. Междувременно ПП, в лицето на парламентарното им крило - не на Лена Бориславова, а на парламентарното им крило, заеха позицията, че законът трябва да се ревизира сериозно. Тошко казва: „Не, не, ние ще го гласуваме след избирането на правителство, защото искаме да сме сигурни, че ако вие си направите бухалка, ние сме в коалицията, която ще управлява тази бухалка. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, която после, да отидем на избори, и вие да я контролирате”, казва в записа Христо Иванов.

И продължава: „От моя гледна точка беше много важно изначално да се постави въпросът кой ще води преговорите от страна на ИТН и за какво ще се водят тези преговори, ИТН в момента получават статута на търпими членове на управляващата коалиция, с което им се намаляват негативите, които досега имаха. Според мен беше умно да се каже: „Ако няма да си смените председателя на групата, поне назначете друг преговорен екип”. Освен това, айде изначално да кажем, че вие няма да имате министри. Корнелия вчера каза, че не се знае дали те пак няма да поискат Гроздан Караджов отново да бъде… Възможността все пак да се адресира основният проблем на ПП, свързан с това с кого говорят и възможността изобщо да се излезе извън разговора за това кои са министрите на Слави. Защото то оттам почва целият проблем: това за министрите на Слави, неговите пари, неговите министерства, хората, на които само той има доверие и т.н. Т.е. Корнелия по никакъв начин не е решила този проблем и аз очаквам, че това нещо ще доведе до силен блокаж на втория етап. Това го видяхме и сега на тая среща – пристигнаха Тошко и г-жа Митева и почнаха да се държат, все едно нищо не се е случило – нагло, арогантно и т.н."

От думите на Иванов става ясно още, че според него Нинова е сгрешила, като още в началото не е изчистила недоразуменията между партньорите и това вероятно ще доведе до крах на преговорите.

"Т.е. за мен Корнелия – не знам защо, може би от недомислица, е пропуснала важна възможност още в началото на преговорите да разчисти някои проблеми и подозирам, че следващата седмица ще доведат до фатално късо съединение. От сорта на това, когато трябва Асен Василев да разговаря с Тошко Йорданов, или какъв министерски пост ще заеме Кирил Петков, или кои да са министрите на Слави".

Веднага след изтичането на записа от ГЕРБ призоваха президента Румен Радев да покани Корнелия Нинова, „до понеделник да представи името на кандидата за министър-председател”. „В случай, че тя не е в състояние да направи това, да започне действия за прекратяване мандата на НС и насрочване на предсрочни избори”, каза на брифинг в петък депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

Малко след като записът бе разпространен от медиите, лидерът на ИТН обяви, че партията се оттегля от преговорите за правителство. "Ние вече нямаме никакво място в тези безмислени и лицемерни преговори", заяви Слави Трифонов. "Ние правителство на лицемерието няма да правим, няма да го подкрепим и ще отидем на избори, защото не се страхуваме от тях", категоричен беше той.

"Днес Христо Иванов и парламентарната му група за пръв път говориха това, което наистина мислят. Говориха в ефир, в интернет, с включени микрофони. Без да знаят. И лицемерието им лъсна пред всички - видяхме истинското лице на задкулисието", заяви още бившият тв водещ. "Той признава, че ДБ и ПП ни наричат мафия не защото е вярно, а защото те така изглеждат бели на наш фон. Това е отвратително", допълни Трифонов.

В коментар на записа председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че вече ще нарича ДБ „Демократите от социалистическа България”.

„Ако някой си направи бухалка от КПКОНПИ, то друг иска да участва в работата на тази бухалка и да я контролира по време на избори. Това е цитат, използват от Христо Иванов, за да обясни отношението на Тошко Йорданов към закона, който предстои да бъде разгледан в пленарна зала. Това беше заявено без смут от Христо Иванов, който е уж виден демократ в тази държава и борец за съдебна реформа. Те заедно ще си правят бухалка, с която ще ходят на избори", коментира Атанасова.

В изтеклия запис се споменава също, че лидерът на БСП Корнелия Нинова вече е обявила, е партията ще задържи третия мандат до 15 август, а изборите ще се състоят на 16 октомври.

„Какво по-голямо нарушение на българската Конституция от това Корнелия да обявява изборите, а не българският президент с указ?! Ако някой си мисли, че може с шикалкавения да протака изборите, защото за Христо Иванов избори ще има и те ще бъдат на 16 октомври, а Корнелия “го раздава все едно иска да състави правителство”... Никой не мисли за правителство, защото знаят каква ужасна спирала от кризи преследва България. Освен това, чухме от Христо Иванов, че ИТН били със статут на “търпими членове на коалицията”. Само че сега обмислят как да им съобщят, че няма да имат министри, защото основният проблем на ПП бил кои са министрите на Слави и кои са неговите пари", заяви Атанасова.

Тя подчертава, че в последните минути на записа се чува как гласът казва, че ДБ участват в преговорите за кабинет "с информационна цел".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев