АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП ЩЕ РАЗГОВАРЯ ЗА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО С ДБ И ДЕПУТАТИТЕ, НАПУСНАЛИ ИТН

Народно събрание
21.07.2022 / 08:51

В третия ден на консултации за съставяне на правителство в рамките на 47-мия парламент с третия последен мандат БСП се среща днес с ръководството на "Демократична България" (ДБ) и с депутатите, напуснали "Има такъв народ" (ИТН).

БСП вече проведе срещи с "Продължаваме промяната" (ПП) и с "Има такъв народ" в предишните дни. На тях формациите взаимно се увериха, че имат желание да съставят кабинет, за да не се стига до нови избори.

"Продължаваме промяната" обаче поставиха условие - първо да бъде приет антикорупционния закон, а Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ. Искат и да се стъпи върху досегашната управленска програма.

От ИТН отстъпиха и обявиха, че ще подкрепят на първо четене проекта, но пък ще внесат свои предложения в програмата. Нерешен остава въпросът за името на кандидат-премиера.

От БСП обявиха, че очакват предложение от ПП, техни депутати посочиха, че ще номинират отново Асен Василев, а от "Има такъв народ" още не са отговорили еднозначно дали са съгласни.

Часове преди срещата между левицата и десницата е ясно, че ДБ ще решат дали да дадат подкрепа едва след като чуят името на кандидата за министър-председател. Василев е приемлив вариант за тях

"Нашите очаквания са да се разглежда третият мандат като общ мандат, който да съставлява втори опит за първи мандат на "Продължаваме промяната", заяви Христо Иванов.

Със срещата с ДБ и с представители на отцепилите се от ИТН депутати приключва първият етап от преговорите, в който се говори за политики.

Вторият започва идната седмица и тогава ще се говори за персонален състав и структура на кабинета. Корнелия Нинова:

"Ако се стигне до разногласия по персоналния състав, ще търсим разговори, ще даваме аргументи, ще убеждаваме. Ако не успеем, отиваме на избори".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев