АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕС СМЕКЧАВА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСКИ БАНКИ

Европейски съюз
19.07.2022 / 16:01

Европейският съюз утре ще внесе промени в санкциите си срещу Москва и ще позволи размразяване на някои средства на водещи руски банки, като по този начин Брюксел се надява да облекчи затрудненията в глобалната търговия със зърнени храни и торове, сочи проект на решение, съобщи Ройтерс.

Това се случва на фона на критиките от страна на африкански лидери за негативното въздействие на санкциите върху търговията, което може да изостри недостига на храни, причинен основно от руската инвазия в Украйна и блокирането от Москва на украинските пристанища на Черно море.

Според променените правила, които се очаква да бъдат приети утре, страните от ЕС ще могат да размразят блокираните досега ресурси на водещите руски банки като ВТБ, Совкомбанк, Новикомбанк, Банка ФК Откритие, Промсвязбанк и Банка Русия, сочи документът.

Съгласно новите санкции ще бъдат замразени активите на най-голямата банка в Русия - Сбербанк, с изключение на тези ресурси, които са необходими за търговията с храни, каза представител на ЕС пред Ройтерс.

Проектодокументът гласи, че парите могат да бъдат освободени, "след като бъде установено, че тези средства или икономически ресурси са необходими за поръчване, внос или транспорт на селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове“.

Според преразгледаните санкции ЕС също така планира да улесни износа на храни от руски пристанища, към които търговците загубиха интерес поради санкциите на ЕС, въпреки че мерките не се отнасяха до износа на храни, посочва служител на ЕС.

Досега Брюксел отричаше, че неговите санкции са нанесли щети на търговията с храни.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев