АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МВФ ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА ТЕЖКА РЕЦЕСИЯ В ЦЯЛА ЕВРОПА В СЛУЧАЙ НА РУСКО ГАЗОВО ЕМБАРГО

МВФ
19.07.2022 / 15:56

Международният валутен фонд предупреди във вторник, че едно руското газово ембарго (спиране на доставките на руски газ) ще доведе до тежки рецесии в Източна Европа и Италия, ако в същото време страните по света складират собствените си оскъдни доставки, съобщава "Файненшъл таймс".

МВФ прогнозира, че ако втечненият природен газ не бъде споделен и цените не бъдат изкуствено задържани, всяко едно действие на Русия да спре газовите доставки за Европа ще предизвика икономически спад с между над 5% до 6% през следващата година в страни като Чехия, Унгария, Словакия и Италия, които ще имат недостиг на синьо гориво между 15% и 40%.

"Ефектите върху Австрия и Германия биха били по-малко сериозни, но все пак значителни, в зависимост от наличието на алтернативни източници и способността да се намали потреблението на газ в домакинствата. Икономическите негативни въздействия биха били умерени, вероятно под 1%, за други страни с достатъчен достъп до международни пазари на втечнен природен газ (LNG)", прогнозира МВФ в публикувания във вторник доклад.

За да се избегне подобен негативен резултат, МВФ предлага да се осигурят доставки от глобалните пазари на втечнен природен газ и алтернативни източници, да се разрешат проблемите с доставките, да се споделят доставките между държавите членки, както и да се провежда политики за спестяване на енергия и газ.

Докладът идва часове, след като агенция Ройтерс съобщи, че руският енергиен гигант "Газпром" е казал на клиентите си в Европа, че не може да гарантира доставките на газ поради "извънредни" (форсмажорни) обстоятелства, което засили опасенията, че Москва може да не рестартира газопровода "Северен поток 1" в четвъртък, когато по принцип трябва да приключи 10-дненвия период на ежегодна поддръжка и профилактика.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев