АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В 17.00 ЧАСА ПРЕЗИДЕНТЪТ ВРЪЧВА НА "БСП ЗА БЪЛГАРИЯ" ПОСЛЕДНИЯ МАНДАТ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО

Президенство на РБ
18.07.2022 / 08:54

Днес в 17:00 часа на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще връчи на парламентарната група на "БСП за България" третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, съобщиха в неделя от прессекретариата на държавния глава.

Това е последната възможност 47-ото Народно събрание да състави нов кабинет.

От БСП вече заявиха готовност за получаване на папката с третия мандат, както и да преговарят за ново правителството с партньорите си от доскорошната четворна управляваща коалиция - "Продължаваме промяната", "Има такъв народ“ и "Демократична България".

Корнелия Нинова потвърди, че няма да водят разговори за съставяне на кабинет с ГЕРБ и с ДПС:

"За нас основната на тези разговори трябва да бъде програмата, която изработихме преди няколко седмици.“

Според Нинова премиерът трябва да бъде излъчен от ПП, тъй като те са първата политическа сила. БСП предпочита политически пред експертен кабинет.

Премиерът в оставка Кирил Петков каза, че от ПП да готови на диалог:

"Единствената цена, която не сме готови да платим, е хора, които не са в парламента да взимат решения за огромни обществени средства".

От ИТН са готови да преговарят с бившите си коалиционни партньори за евентуален нов кабинет с хоризонт от година и половина, който да заложи на експерти, а не на политически лица, обясни председателят на групата Тошко Йорданов:

"Самата коалиция би трябвало да се структурира по доста по-практичен и човешки начин, в който да няма издаване на заповеди, а да има партньори. Би било добре политическите лидери да отстъпят встрани".

И от ДБ оставят отворена врата за преговори, обясни съпредседателят Христо Иванов:

"Гледаме на този мандат като на кризисен мандат, мандат на диалога. Задачите на тази политическа формация ще бъде да намира допирни точки, да бъде посредник. Хората очакват от нас резултати, а не драми".

От ГЕРБ няма да подкрепят евентуално правителство. От ДПС и партия "Възраждане" се обявиха за предсрочни парламентарни избори.

За последните 14 месеца БСП получава трети шанс в различни парламенти, за да състави кабинет. През май 2021 г. левица взе и веднага върна последния мандат за съставяне на правителство, което сложи край на 45-тото Народно събрание. Ситуацията се повтори и в 46-ия парламент - БСП взе третия мандат, но след десет дни го върна на президент без да излъчва премиер, защото не събра подкрепа за формиране на кабинет.

Ако третият мандат в този парламент не бъде изпълнен, президентът Румен Радев ще трябва да разпусне 47-ото НС,. да назначи четвъртото си служебно правителство и да насрочи ново предсрочни избори за началото на октомври.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев