АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ОТБЕЛЯЗВА 185 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

 Паметникът на Васил Левски в Карлово. Снимка: БГНЕС
18.07.2022 / 08:49

България отбелязва 185 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата - Карлово.

В храма "Свети Николай" ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите ще поднесат венци и цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева.

В подбалканския град официално ще бъдат посрещнати и участниците в националния туристически поход "По стъпките на Апостола", изминали през последните дни различни маршрути в Стара планина, свързани с революционната дейност на великия българин.

В Националния музей "Васил Левски" ще бъдат връчени наградите на едноименната фондация и местния комитет "Левски". Вечерта с воински почести ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, след което на площад "Васил Левски" ще започне тържественият митинг – заря.

Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово. Церемонията, с начален час 21 часа, ще бъде предавана пряко от Българското национално радио.

С дарения от хиляди хора Петрич вече има паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Той ще бъде открит официално тази вечер, а инициативата, продължила пет години, е на фен клуба на футболния отбор в града, носещ името на Дякона.

Идеята за паметник на Васил Левски се появява преди пет години, когато футболните фенове от Петрич организират конкурс за детска рисунка, посветена на Апостола, а със средствата от продадените на търг картини поставят девет пейки и девет исторически табели по пътя за хижа „Беласица“. След това създават инициативен комитет за изграждане на паметник, тъй като се оказва, че в града няма такъв на нито един от големите ни национални герои. Започват благотворителни кампании, продажба на сувенири и други инициативи в целия район.

Целта на организаторите е да наберат необходимите 28 хиляди лева с участието на възможно най-много дарители с малки суми, за да бъде съграден паметника от хората за хората, без големи спонсори и без помощ от общината и държавата.

Изработването на бюст-паметника е възложено на скулптора Адриан Новаков. Избрано е и мястото- новият голям градски парк на Петрич. В деня, в който отбелязваме 185 години от рождението на Апостола на свободата, паметникът ще бъде осветен и официално открит.

С гражданско поклонение и възпоменателна церемония и в Ловеч отбелязват 185 години от рождението на Васил Левски.

В Смолян ще има рецитал пред паметника на Дякона в двора на Райковската гимназия. В рецитала участват клуб „Млади възрожденци и приятели“. На празничната годишнина ще бъдат връчени удостоверенията на завършилите първия гимназиален етап десетокласници.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев