АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВМРО-ДПМНЕ МОЖЕ ДА БЛАМИРА РАБОТАТА НА ПАРЛАМЕНТА И ДА СЕ СТИГНЕ ДО ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

Протести в Република Северна Македония
15.07.2022 / 11:07

Македонският парламент прекрати дебатите за френското предложение за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС. Вчера, малко след 19.00 часа българско време, председателят на парламента Талат Джафери съобщи, че дебатите ще продължат днес в 12.00 часа българско време.

"Не съществува възможност за сближаване на съвсем различните позиции на ВМРО-ДПМНЕ и социалдемократите, от друга страна, заедно с техните коалиционни партньори от албанския политически сектор. Би могло с големи усилия да се очаква частично някакво съгласие. Но да се приеме с 2/3 с гласове в парламента искането за включването на хората с българско самосъзнание в преамбюла на македонската конституция е абсолютно нереалистично", коментира в "Нашият ден" журналистът-балканист Николай Коев, бивш кореспондент на БТА в Скопие.

Експертът изказа надежда, че предложението на френския президент Макрон, което се дебатира в детайли, би могло да мине с гласовете на мнозинството.

В македонския парламент разликата между управляващите социалдемократи в коалиция с трите албански партии и опозицията е козметична. Според Николай Коев ВМРО-ДПМНЕ може да бламира работата на парламента и да се стигне до предсрочни парламентарни избори.

Антибългарската риторика е най-деликатният въпрос. "Ние имахме и своята въздържаност. Представихме своите категорични искания, които бяха основани на преобладаващия консенсус в българското общество. С една доза толерантност, с желание за разговори, но не срещнахме адекватна реакция от Скопие", припомня журналистът.

"Дори и да се приеме някакво решение в полза на френското предложение и да се вдигне ветото, в ЕС се чуват все по-отчетливи гласове за промяна на приемане на решенията не с пълно мнозинство, а с обикновено мнозинство, което ще ограничи нашите възможности за спиране на процеса. Нарушава се инструментариумът, който би могъл да се приложи за справедливо решаване“, казва Николай Коев.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев