АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ ОТНЕМА СЕРТИФИКАТИТЕ НА ДВА ВОЕННИ ЗАВОДА В БЪЛГАРИЯ

 В завод "Авионамс" Снимка: avionams.com
14.07.2022 / 19:23

Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на три авиоремонтни предприятия - две в България и едно в Чехия, съобщи на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

Става дума за българските "Терем - Летец" и "Авионамс", както и за чешкото "Лом Прага".

"Редица страни членки на НАТО и ЕС продължават да осъществяват доставки на военна техника за режима в Киев, а също така планират да извършват ремонт на такава техника в своите предприятия. Като ответна мярка руската страна взе решение да прекрати действието на сертификатите, издадени на "Лом Прага", "Терем - Летец" и "Авионамс", посочи Захарова.

Ще бъде преустановено предоставянето на проектантска и техническа помощ за капиталови ремонти, поддръжка на комплекти за техническо обслужване и документация, както и доставка на резервни части за хеликоптери Ми.

Захарова заяви, че компаниите ще бъдат лишени от правото да извършват поддръжка и ремонт на хеликоптери руско производство, поради което руската страна "се освобождава от отговорността за безопасната експлоатация на хеликоптерите, ремонтирани в тези компании".

"Терем – Летец" е специализиран в ремонт на вертолети- Ми-17, Mи-8, Mи-14ПЛ/БТ, Mи-24В/Д/П, Ми-2 и Ка-26 и други. Заводът е под шапката на военното министерство.

"Авионамс" предлага услуги по капитален ремонт и модернизация на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, както и на редица самолети от типовете Миг, Су и учебните Л39.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев