АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИ ПОСРЕЩНАХА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕК В СКОПИЕ С ПЛАКАТИ, СРЕЩУ ПАРЛАМЕНТА ЛЕТЯХА ЯЙЦА

Представителите на опозицията издигнаха лозунги „Предатели на народа”, „Народът каза НЕ, осъзнайте се”, „Езикът е идентичност”, „Чеда на заевизма, връщате фашизма”.
14.07.2022 / 19:13

Европа ви очаква. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в обръщението си към депутатите в македонския парламент в рамките на днешното пленарно заседание.

"Очакваме ви и се надяваме, че ще направите още една крачка към нашия съюз. Днес съм тук, защото вярвам, че това е моментът да продължим напред към нашето общо бъдеще в ЕС със Северна Македония като пълноправен член", допълни тя.

По време на изказването на председателя на ЕК в лявата страна на залата представителите на опозицията издигнаха лозунги „Предатели на народа”, „Народът каза НЕ, осъзнайте се”, „Езикът е идентичност”, „Чеда на заевизма, връщате фашизма”. Много от тях бяха облечени с фланелки с надпис „НЕ”. Лист със същия надпис беше оставен и на катедрата, зад която беше застанала Урсула фон дер Лайен.

В парламентарната зала присъстваха и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски, външният министър Буяр Османи, както и чужди дипломати.

Отвън положението беше още по-драматично.

Още преди началото на парламентарната сесия протестиращи блокираха булеварда пред сградата на парламента, скандираха „Предатели” и издигнаха лозунги „Смърт на фашизма на ЕС”, „Свобода за Македония”, "Македонците се борят за своята справедливост", "Искаме свобода, не искаме протекторат", "Предложение, скроено с шампанско на масата, само предател може да гласува".

Докато по високоговорителите звучеше речта на Фон дер Лайен, срещу парламента полетяха яйца и тоалетна чиния, а по асфалта бяха оставени „кървави” отпечатъци от ръце, намазани с червена боя и с посланието „Ръцете ни кървят за Македония”.

„Много от вас са разочаровани, че страната ви все още не е започнала преговори за присъединяване. Аз също. Европейската комисия през последните 13 години препоръчва започване на преговори и, разбира се, бяхте бъдете разочаровани, че преговорите с ЕС не започнаха веднага след Преспанското споразумение. Това беше горчиво, но вие никога не се отказахте. Всички ние заедно никога не се отказахме. Заедно следвахме мечтата си за Европейски съюз и заедно ще превърнем тази мечта в реалност”, заяви в парламента Фон дер Лайен.

Тя увери, че седмица след приемането на френското предложение от страна на РС Македония преговорите ще може да започнат.

„Всички вие сте запознати с това преработено предложение. То защитава вашите интереси и взема предвид опасенията на всички страни. Бъдете сигурни, че ЕК винаги е била до тази държава, на ваша страна и продължава да стои на ваша страна”, подчерта тя.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев