АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ ЗА ОТКАЗА НА БЛИНКЕН ДА БЪДЕ СНИМАН НА Г-20: НЕ СЪМ КАНИЛ НИКОГО ДА СЕ СНИМА С МЕН

Руският външен министър Сергей Лавров
08.07.2022 / 13:20

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че не е канил държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да се снима с него на съвместната фотосесия в кулоарите на срещата на външните министри на Г-20 в Индонезия, съобщава ТАСС.

"Що се отнася до срещата с мен, изявленията, че няма да се снимат с мен: не съм канил никого да се снима. И като цяло не съм канил никого никъде. Индонезия ме покани. Както Индонезия покани президента Путин на срещата на върха, която ще бъде през ноември“, каза руският външен министър след участието си в срещата на външните министри на Г-20. Така той коментира информацията, че Блинкен ще избягва да се появява на групови фотосесии.

Инициативата за спиране на взаимните контакти идва не от Русия, а от САЩ, това е техен избор и Москва няма намерение да се натрапва на Вашингтон, заяви Сергей Лавров. "Не ние спряхме взаимните контакти, САЩ го направиха - каза той. - Това е всичко, което мога да кажа. Ние не тичаме след никого, предлагайки среща. Ако те не искат да говорят, това е техен избор".

Руският външен министър Сергей Лавров каза още, че на срещата на външните министри от Г-20 на западните министри са били задавани нелицеприятни въпроси, но те не са могли да отговорят на тях. „Полезна дискусия, която ни позволи да зададем много нелицеприятни въпроси на нашите западни колеги. Те нямат отговор на тези въпроси, има само яростна русофобия, с която заменят необходимостта да се споразумеят по ключови въпроси на световната икономика и финанси, за което всъщност беше създадена групаат на двадесетте“, каза Сергей Лавров.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев