АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСС РЕШИ: ГЕШЕВ ОСТАВА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Иван Гешев
08.07.2022 / 09:15

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор. Само двама от членовете - Атанаска Дишева и Олга Керелска подкрепиха мотивите на министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и предшественика й Янаки Стоилов. Всички останали 16 гласуваха "против". Иван Гешев не участва в гласуването.

На заседанието не присъстваха председателите на двете върховни съдилища.

Дебатите по исканата оставка започнаха в 09:30 ч. сутрина и продължиха повече от 12 часа. Основанията, на базата, на които се иска освобождаването на главния прокурор, са във връзка със съмнения за извършени служебни нарушения от него и уронване престижа на съдебната власт.

"Тази съдебна реформа цели да се овладее прокуратурата и да се сложи послушен главен прокурор", каза главният прокурор Иван Гешев сутринта. И продължи, че целта е „да се сложи някой послушен, и съдебната власт да изпълнява поръчки, както може би поръчки изпълняват някои структури от изпълнителната власт като МВР, примерно".

"Това нас няма да ни спре, въпреки този разпад на държавността, ние сме готови да работим с всяка институция, която все още функционира, защото съдебната власт е една от малкото функциониращи нормално институции, в интерес на българските граждани и на България", коментира Гешев.

Според главния прокурор "съдебна реформа" е да се закрие съдът и прокуратурата – антимафия, в интерес на олигархията и мафията. "Съдебна реформа" е по този начин да се постигне нещо като резултатите на амнистия за около 800 дела на олигарси, организирана престъпност, обвиняеми за тероризъм и шпионаж, коментира иронично той.

Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова изрази очакване сутринта Висшият съдебен съвет (ВСС) най-сетне да обсъди по същество искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Пред медиите тя посочи още, че всички аргументи по този спор са в писмените предложения.

"Едно от основанията е негови незаконосъобразни методически указания във връзка с транспортните престъпления", каза тя и припомни, че Гешев сам ги е отменил. Министърът отбеляза, че предложенията на прокуратурата за по-тежки наказания на шофьори, причинили катастрофа след употреба на наркотици и алкохол, както и за отнемането на автомобилите им ще бъдат разгледани, като отбеляза, че част от тях противоречат на Европейската конвенция за правата на човека.

Преди началото на заседанието, в залата за заседания, главният прокурор Иван Гешев пожела успех на Надежда Йорданова. Тя му отговори, че успехът е за доброто на обществото и го призова да бъдат внесени обвинителни актове за тежки престъпления, които да издържат в съда.

"Ако Министерството на правосъдието иска промяна в Конституцията, има ред за това. Но явно някой не е прочел Основния закон. Да се ползва “антипрокурорската търсачка Гугъл” за доказателства не е сериозно", каза още Гешев и отбеляза, че няма от какво да се притеснява, дори целият инструментариум да бъде насочен към него.

В изказването си Гешев спомена разследването срещу Васил Божков и закриването на спецправосъдието.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев