АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СПРЯ ПЕТИ БЛОК НА АЕЦ „КОЗЛОДУЙ“

АЕЦ "Козлодуй"
22.06.2022 / 12:01

"На 22.06.2022 г. в 06:05 часа пети блок на АЕЦ „Козлодуй” изключи от енергийната система на страната вследствие на неизправност в системата за възбуждане на генератора и задействане на електрическа защита в конвенционалната, неядрена част. Реакторът е спрян със сработване на аварийна защита", съобщиха АЕЦ "Козлодуй".

Няма промяна в радиационната обстановка на площадката на атомната централа, пишат от АЕЦ. И уверяват: След отстраняване на причините пети блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.

Шести енергиен блок на АЕЦ „Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор.

Агенцията за ядрено регулиране е уведомена оперативно за аварийното изключване на пети блок. Очаква се и факс от Централата с допълнителна информация. Това заявиха от Агенцията за ядрено регулиране за DarikNews.bg.

На 28 май бе съобщено, че е завършил плановият годишен ремонт на пети енергоблок на Атомната електроцентрала (АЕЦ) „Козлодуй”, който след проверка и издадено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране, е включен в електроенергийната система на България в 9:33 часа. По време на ремонтната кампания, започнала на 24 април, е извършено презареждане на реактора със свежо ядрено гориво и са изпълнени планираните дейности по ремонт и профилактика на оборудването и системите на блока, съобщиха от информационния център на централата.

За същия, пети реактор на АЕЦ "Козлодуй", от партия "Възраждане" всяха паника, питайки кой и защо е скрил информация за инцидент в атомната електроцентрала и подведен ли е Асен Василев, в качеството си на ресорен заместник министър-председател, а и цялото ръководство на държавата.

"Не говорим за някаква тежка авария, говорим за инцидент обаче, който далеч не е безобиден", заяви тогава председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов на брифинг в парламента.

Той се позова на информация на сайта на МВР, публикувана от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", че на 24.05.2022 г. в 09:46 часа в ОЦ при РДПБЗН–Враца е получен сигнал за пожар в Главна циркулационна помпа № 3, в хермозоната на V енергоблок, на територията на електропоизводство-2, на площадката на АЕЦ "Козлодуй", като произшествието е ликвидирано с три пожарни автомобила от РСПБЗН– АЕЦ "Козлодуй" към РДПБЗН – Враца.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев