АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ ОЧАКВА ЯСНИ ОТГОВОРИ ОТ КАБИНЕТА ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Румен Радев в Пловдив
22.06.2022 / 11:57

Френското предложение за Република Северна Македония е най-доброто, което сме получавали до момента. Това заяви президентът Румен Радев в Пловдив, който участва в националната конференция „Език свещен“. Той отбеляза още, че предложението е нямало да бъде направено, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване с ясна позиция.

„Нашите европейските партньори вече споделят позицията, че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и защита не може да бъде само двустранен между РСМ и България, а трябва да бъде издигнат на ниво ЕС".

В същото време държавният глава призова българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в Конституцията на РСМ не е последната, а първата крачка по пътя на интеграция. Той отбеляза още, че този процес се базира на два важни документа - първият е преговорната рамка, който е ангажимент и се разработва от ЕС.

Вторият е двустранният протокол, който е ангажимент на българската страна. Президентът каза още, че Министерският съвет не трябва да се крие зад Народното събрание и добави, че се очакват ясни и отговорни решения от кабинета.

Към момента предлаганият двустранен протокол с РСМ не дава достатъчна гаранция за защита на нашите интереси като действия, механизми и срокове и критерии. Призовавам отговорните институции да заложат липсващите параметри в този двустранен протокол, защото ако той не бъде актуализиран самата преговорна рамка се обезсмисля, каза Радев.

Той се обърна и към политиците в РСМ. "Време е за политическо лидерство и да се носи отговорност в името на бъдещето, защото пътят към Европа е път напред, а не назад", заяви президентът.

Заедно с Румен Радев за участие в конференцията "Език свещен" на ПУ е и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Министърът на образованието е науката проф. Николай Денков също се включи в езиковия форум.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев