АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОЛУМБИЯ ИЗБРА ПЪРВИЯ СИ ЛЯВ ПРЕЗИДЕНТ

збраният за президент Густаво Петро (62 г.) и за вицепрезидент Франсия Маркес (40 г.), която е бивша камериерка, в Богота след балотажа, 19 юни 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
20.06.2022 / 17:16

Бившият партизанин Густаво Петро е новият президент на Колумбия. Победата на Петро в президентския балотаж бележи сериозна политическа промяна в южноамериканската страна в още една година на ключови вотове на континента. Подробности от редактора Константин Мравов:

Густаво Петро спечели драматично прекият идеологически сблъсък с другия кандидат на балотажа - строителният предприемач Родолфо Ернандес. Петро е получил 50,44 процента от гласовете срещу 47,31 процента за строителния предприемач Родолфо Ернандес. Петро е бивш кмет на столицата Богота и настоящ сенатор. Избирателната активност е била 58% - най-високата на президентски избори в Колумбия този век, посочва АФП.

62-годишният Петро идва на гребена на вълната от антиправителствени демонстрации, с обещания за намаляване на корупцията и политическото насилие, но едновременно с това и борба с неравенствата чрез безплатно висше образование, пенсионна реформа и високи данъци за собствениците на пустеещи земеделски земи.

През 80-те той е част от вече несъществуващата лява групировка М-19 - една от многото партизански организации, воювали с властта. Сега Петро обещава да поддържа мира с най-голямата такава организация, ФАРК, както и да постигне такъв с все още активната Армия за национално освобождение.

"Този ден е исторически! Пишем новата история на Колумбия, на Латинска Америка, на Света!", заяви той.

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел определи вота в Колумбия като "ясна промяна" и искане за по-справедливо общество.

Густаво Петро ще е първият ляв президент на Колумбия, смятана за един от най-големите съюзници на Съединените щати в Южна Америка. През последната година прогресивни кандидати и партии спечелиха изборите на много места в континента.

"Днес е празничен ден за народа. Нека празнува първата народна победа", написа в Туитър 62-годишният Петро.

Неговият съперник призна още в неделя своето поражение.

Петро обеща още на 7 август да встъпи в длъжност "правителство на живота, мира, социалната и екологичната справедливост". Колумбия ще поеме водеща роля в борбата срещу климатичните промени и опазването на Амазонската джунгла, даде да се разбере той.

Съединените щати поздравиха Густаво Петро за победата му. В изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън се казва: "С нетърпение очакваме да работим заедно с избрания за президент (Густаво) Петро за по-нататъшното укрепване на отношенията между Съединените щати и Колумбия и за осигуряването на по-добро бъдеще на нашите страни".

Кубинският президент Мигел Диас-Канел приветства "историческата всенародна победа" на Петро, предаде ТАСС.

"За тази братска страна настъпват нови времена", изрази задоволство венецуелският президент Николас Мадуро. Той видя в "историческата победа" на бившия партизанин израз на желанието на колумбийския народ "за защита на пътя на демокрацията и мира".

"Триумфът на Густаво Петро е исторически", каза мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор. Той заяви, че успехът на Петро може да донесе "край на проклятието" за Колумбия, където традиционно управляващите консерватори "винаги са се отличавали с жестокост".

Това е поредната политическа победа на левицата в Латинска Америка, подхранвана от желанието на избирателите в региона за промяна, коментира в. "Вашингтон пост". Миналата година президентските избори в Чили, Перу и Хондурас бяха спечелени от представители на левицата. Бившият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва пък е фаворит да се върне на поста след президентските избори в най-многолюдната латиноамериканска страна през октомври.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев