АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАКРОН ПЕЧЕЛИ С 0.1% ПЪРВИЯ ТУР НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Еманюел Макрон
13.06.2022 / 12:19

При ниска избирателна активност Макрон и Меленшон са с изравнени сили, но особеностите на френската система, дават предимство на центристката коалиция на президента за балотажа след седмица

Центристкият лагер на френския президент Еманюел Макрон започва седмицата преди решаващия втори тур на изборите за долна камара на парламента с минимална преднина пред левицата, сочат резултатите от първия тур в неделя, съобщи Ройтерс, цитира БТА.

Алиансът на центристките партии "Заедно“ на Макрон спечели 25,75 процента от гласовете, сочат данни на вътрешното министерство, а алиансът на левицата Нов екологичен и социален народен съюз (НЕСНС) начело с Жан-Люк Меланшон се класира на второ място с 25,66 процента.

Мануел Бомпар, един от влиятелните съюзници на Меленшон, който сам се кандидатира за депутат в Марсилия, постави под въпрос достоверността на резултатите. „Предупреждавам за нова манипулация от страна на Дармание", заяви днес в Tуитър Бомпар, говорейки за министъра на вътрешните работи Жералд Дарманен. Според Бомпар съюзът на левицата спечелил около 200 000 гласа повече, които не са били отчетени в окончателните резултати, но не представя никакви доказателство в подкрепа на твърдението си.

Въпреки че алиансът на Макрон е в добра позиция да си осигури с голяма разлика най-голям брой места, основните социологически проучвания показват, че на втория тур президентът все още може да загуби влиянието си в парламента. Според прогнозата на социологическия институт "Елаб" „Заедно“ може да спечели между 260 и 300 места (абсолютното мнозинство се осигурява от 289 депутати), а левицата може да има 170-220 места, което е значително увеличение в сравнение с 2017 г. Конкурентната социологическа агенция Ипсос очаква „Заедно“ да спечели от 255 до 295 места.

На фона на необузданата инфлация, която повишава разходите за живот и на практика орязва заплатите Макрон се бори на парламентарните избори да се възползва от нагласите, довели до преизбирането му през април.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев