АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ИЗЛЯЗОХА НА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ

Хората с увреждания излязоха на национален протест
13.06.2022 / 12:01

Хората с увреждания излязоха на национален протест пред Министерството на здравеопазването в София и пред Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Те настояват за достъп до лечение, за комплексна, обективна и бърза медицинска експертиза и оценка на уврежданията, като се вземат предвид всички болести, и осигуряване на лечението на редките болести по Здравна каса.

С плакати с надписи: "Не искам подаяние от никого! Искам държавата да си свърши работата и да изпълни задълженията си към болните!" и "Присъда ли е експертното решение на ТЕЛК?", протестиращите се събраха пред здравното министерство.

"В момента три месеца се чака само за дата за явяване пред ТЕЛК. 90% от хората с редки заболявания си заплащат сами лекарствата", съобщава пред БНР Павлина Григорова, автор на петиция, призоваваща да се обърне внимание на хората с увреждания.

В Бургас протестиращите се събираха пред регионалната здравна инспекция. Хората настояват за по-бързо издаване на решенията на ТЕЛК и свеждане до минимум сроковете за обжалване пред НЕЛК. За достъп до методи, медикаменти и терапии, както и плануване на доставките на лекарствата според нуждата на пациентите.

Исканията им са описани в отворено писмо-петиция, в него са включени още комплексна и обективна медицинска експертиза, като се вземат под внимание всички заболявания, които водят до инвалидизация. Хората с увреждания настояват и за изграждане на единна система за информация.

Сред исканията им да бъде леснен достъпът до лечение, в казусите на редките болести, да се търси алтернатива в други държави. Зависимостта от дарителски кампании да бъде избегната. НЗОК да преразгледа финансирането на терапии и лечение по нуждите на пациентите и определените заболявания. Достъп до нови методи на лечение. Имуноглобулинови терапии и плазмафереза. Образната диагностика да влезе в доболничната помощ. Хората освидетелствани от ТЕЛК – да не губят правата си след всяка нова наредба и др.

"Господин премиер, В България има една група, които имат нужда да бъдат чути и видени. Ние хората с увреждане сме немалък брой, за голямо съжаление сме близо 700 000 човека. В продължение на години върху нас се изсипват куп обещания по време на избори и после ни забравяте. Болестите, неволите, неудачите свързани с тях са само малка част от нещата, които ни довеждат до инвалидизация.", пишат хората в отворено писмо до министър-председателя Кирил Петков, председателя на Народното събрание Никола Минчев, омбудсмана Диана Ковачева,зрвавния министър Асена Сербезова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев