АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АКО АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА НЕ СЕ ПРИЕМЕ, ОТ 1 ЮЛИ ПЕНСИИТЕ ЩЕ СЕ ВДИГНАТ С 6,1%

Искрен Арабаджиев
10.06.2022 / 17:48

С 14 гласа "за" и 9 "въздържал се" депутатите от парламентарната Комисия по труда и социалната политика одобриха на първо четене промените в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Те предвиждат актуализация на пенсиите с 10 процента от 1 юли и вкарването в размера на пенсията на Covid добавката от 60 лева.

С въздържал се гласуваха народните представители от ГЕРБ и ДПС.

Вчера Бюджетната комисия в парламента също одобри промените в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Комисията обаче отхвърли актуализацията на държавния бюджет. С 11 гласа "за", осем "против" и три "въздържал се" - на партия "Има такъв народ", актуализацията на държавния бюджет не бе одобрена от ресорната комисия.

Ако промените в бюджета не бъдат приети, от първи юли пенсиите ще бъдат увеличени само с първоначално заложените 6,1 процента - това предупреди по-рано днес председателят на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Искрен Арабаджиев, депутат от "Продължаваме промяната":

"За момента имаме заявки от политическите групи, че ще успеем да приемем бюджета до края на месеца, така че антикризисните мерки и социалните плащания да могат да влязат в сила от 1 юли. Ако попаднем в хипотезата, че нямаме изобщо приет бюджет, по отношение на ДОО имаме заложени 6,1 % увеличение на пенсиите с бюджета от февруари месец, който приехме, но тук трябва да кажа, че това означава реален спад на доходите на пенсионерите, тъй като и Covid добавките ще отпаднат“.

За да може пенсионерите да получат още с пенсиите си през юли предвиденото с актуализацията повишение, промените в бюджета трябва да бъдат гласувани до 27 юни. В противен случай или ще има втора дата на плащане през юли, или повишението ще бъде получено с плащането на пенсиите за август, каза още Арабаджиев.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев