АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИС ДЖОНСЪН ОЦЕЛЯ СЛЕД ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ

Борис Джонсън
07.06.2022 / 08:54

Британският премиер Борис Джонсън оцеля при гласуването на вот на недоверие от депутатите в неговата управляваща Консервативна партия. До този вот се стигна в резултат на "Партигейт" и становището на мнозина, че Джонсън е лъгал в парламента.

Председателят на "Комитет 1922", където постъпиха писмата с искане на вот на недоверие в премиера, сър Греъм Брейди обяви след двучасовото гласуване и едночасовото преброяване на гласовете, че премиерът продължава да има доверието на неговите депутати.

Бунтарите обаче се оказаха повече, отколкото се очакваше, по преценката на политическите наблюдатели. 211 депутати подкрепиха Джонсън, а 148 гласуваха против него, което в процентно изражение означава 59 на сто одобрение и 41 на сто неодобрение.

Бунтът в редиците на торите е дори по-голям, отколкото при същия вот през 2018 година по времето на Тереза Мей.

Според сегашните разпоредби подобен вот не би трябвало да има през следващите 12 месеца. Самият Греъм Брейди обаче по-рано заяви, че правилата могат да бъдат променени.

Борис Джонсън все пак спечели това гласуване, макар и не така убедително, както се очакваше. Фактът, че 148 от неговите депутати заявиха, че не го искат за лидер, не е добър знак.

Големият въпрос, който сега е на дневен ред, е дали тази депутати или поне някои от тях ще решат да подкрепят занапред политиката на премиера или ще продължават да му създават проблеми.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев