АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САНКЦИИТЕ СРЕЩУ "ГАЗПРОМ" ЩЕ СТРУВАТ НА ГЕРМАНСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ПО 5 МЛРД. ЕВРО ГОДИШНО

Газ
06.06.2022 / 08:48

Санкциите срещу "Газпром Германия" ще струват на германските данъкоплатци по 5 милиарда евро годишно - това изчисли министерството на икономиката в Берлин.

Русия вече не снабдява с газ дъщерната фирма на "Газпром" - "Газпром Германия", затова се наложи Берлин да намери други източници на газ. Част от възникналите разходи по това ще бъдат набавени чрез налог върху енергийните източници и в крайна сметка ще ги платят потребителите. Става дума за около 5 милиарда евро годишно, съобщава "Велт ам Зонтаг".

Москва спря доставките към дъщерните фирми на "Газпром" в Германия на 11 май с декрет, след като Берлин ги постави под държавен контрол.

Германия трябва да замести руския газ с алтернативен - става дума за 10 милиона кубични метра на ден. Това означава натоварване на бюджета с 3,5 милиарда евро годишно.

Допълнително ще има разходи и за запълването на газовото хранилище в Реден, Долна Саксония. Там липсват 3,1 милиарда кубични метра газ, за да достигне той нивото, с което да е подсигурена зимата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев