АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАДЗИРАТЕЛИ И СЛУЖИТЕЛИ В СТОЛИЧНИЯ ЗАТВОР ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ, ИСКАТ С 25% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ

Надзиратели и служители в столичния затвор излязоха на протест
03.06.2022 / 11:45

Надзиратели и служители в столичния затвор излязоха на протест, съобщава БТА. Недоволството е под надслов „Продължаваме протеста“. Основните искания са свързани с ниски заплати и недостиг на персонал. Протестиращите настояват за увеличение на възнагражденията с 25 процента, за адекватна и предвидима политика по доходите в Сектор „Сигурност“, както и за гаранции за ефективен социален диалог, водещ до конкретни положителни резултати във връзка с необходимостта от реформи.

Тринадесет години исканията ни са все едни и същи, каза пред медиите Емил Велков, председател на синдикалното дружество в софийския затвор. Той припомни, че преди години вместо да бъдат назначавани хора, е имало съкращения. Криза на работещи има и сред медицинския персонал в затвора, обясни Велков.

Всяко ново правителство прави анализ. Някои колеги имат по 180 дни отпуск. Обещават ни много неща, нищо не се случва, промяна няма, посочи още Емил Велков. Резултат, по думите му, няма и по повод проектонаредба за постигнати добри резултати.

Освен това в софийския затвор условията са много лоши. Ползваме столове на години, няма техника за охлаждане през лятото. Началната заплата е около 800 лева, посочи Велков.

Вчера Синдикатът на служителите в затворите в България получи покана за участие в среща в Министерството на правосъдието. Въпреки това синдикатът реши, че националният предупредителен протест на надзиратели и съдебни охранители в страната остава.

Нямаме представа за какво е срещата, но ще отидем, каза Велков.

В някои от градовете на страната кампанията ще премине под обща организация и с участието на полицаи, пожарникари и служители на МВР. В София полицейските синдикати днес излизат на протест в обедните часове.

Следващият протест ще е на 12 юни. Той ще е национален и ще е в София.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев