АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЧИТАМЕ БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

Христо Ботев
02.06.2022 / 09:08

Точно в 12.00 часа, в продължение на 2 минути, сирените в цялата страна ще звучат с прекъснат сигнал.

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място.

С традиционното всенародно поклонение на връх Околчица във Врачанския Балкан ще бъде отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Всенародното поклонение ще започне с молебен за България, отслужен от врачанския митрополит Григорий.

Слова ще произнесат кметът на Враца Калин Каменов и министър-председателят Кирил Петков. Той ще поздрави участниците в националния туристически поход по пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица. Ще има изпълнения на Ботеви стихотворения.

Преди сирените в 12 часа, с военен ритуал в подножието на величествения паметник на емблематичния връх ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.

По традиция във всенародното поклонение участват стотици родолюбиви българи.

"Винаги съм ходил на Околчица с едно чувство на гордост и на преклонение пред подвига не само на Ботев, а на всички тези млади момчета и дано в 12 часа, когато засвирят сирените, всички да спрем и да помислим за малко".

Празник в Смолян

И община Смолян ще почете 146-та годишнина от гибелта на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Програмата ще започне с поклонение пред Паметника-костница на връх Средногорец. Честванията ще продължат на Стария център в Смолян пред паметника на Христо Ботев.

Поклонение в Калофер

В родния град на поета революционер - Калофер, ще се състои митинг поклонение. Преди това от Националния музей "Христо Ботев" с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета.

Точно в 12 ч. пред мемориалния комплекс "Христо Ботев" с минута мълчание ще бъде отдадена почит на героите, загинали за свободата на България.

Церемония в София

Церемония, посветена на годишнината от гибелта на Христо Ботев, ще има днес в столицата пред бюст-паметника на революционера в Борисовата градина. В програмата ще участва актрисата Силвия Лулчева, мъжки вокален ансамбъл "България" с диригент Валентин Бобевски и Гвардейския представителен духов оркестър.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев