АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ: "ОСВОБОЖДАВАНЕТО" НА ДОНБАС Е БЕЗУСЛОВЕН ПРИОРИТЕТ ЗА МОСКВА

Руският външен министър Сергей Лавров
30.05.2022 / 17:39

"Освобождаването" на украинския регион Донбас е безусловен приоритет за Москва, докато други украински територии трябва да решат бъдещето си сами, заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров.

Лавров говори в интервю за френската телевизия Те Еф 1 в момент, когато Русия продължава офанзивата си към на ключови градове в Донбас, индустриалното сърце на Украйна, състоящо се от Донецка и Луганска област.

Той повтори твърденията на Москва, че нейната "специална военна операция" в Украйна има за цел да демилитаризира съседката си след вълните на разширяване на НАТО на изток и да я прочисти от това, което смята за вдъхновен от "нацизма" национализъм. Киев и западните държави смятат тези твърдения за неоснователен претекст за заграбване на украинска земя.

"Освобождаването на Донецка и Луганска област, признати от Руската федерация за независими държави, е безусловен приоритет", заяви Лавров. За останалите територии в Украйна той заяви: "Не вярвам, че те ще се радват да се върнат под властта на един неонацистки режим, който е доказал, че е русофобски по своята същност. Тези хора трябва да решат сами за себе си".

Нашата военна операция беше неизбежна. Ожесточението, с което Западът започна да защитава своето „детище“ под формата на киевския режим, показа, че този режим е бил умишлено подхранван в продължение на много години, за да представлява заплаха за Русия, да подкопае полагащото ни се място в архитектурата на сигурността, да омаловажава реалната роля на Русия и да я постави в подчинено положение, каза Лавров.

Той подчерта, че Русия си поставя следните цели: защита на хората; демилитаризация на Украйна; възстановяване на правата на руския език в съответствие с Конституцията на Украйна и конвенциите; денацификация.

Обяснявайки военната операция в Украйна руският външен министър заяви: Нацистката и неонацистката теория и практика са проникнали дълбоко в „тъканта“ на ежедневния живот в Украйна и са залегнали в законите на тази страна. Обърнахме внимание и на това. Западните „приятели“ „вдигнаха рамене“. Сега е ясно, че са го смятали дори за полезно. Целта беше да се създадат заплахи за Русия, да се овладее страната ни.

Да, хората умират. Но операцията отнема толкова много време, преди всичко, защото на руските военни, участващи в операцията, е наредено категорично да избягват атаки и удари по цивилна инфраструктура. Ето защо ние действаме по различен начин в сравнение с украинската армия и неонацистките батальони, които използват цивилни като жив щит.

Освобождението на областите Донецк и Луганск, признати от Русия за независими държави, е абсолютен приоритет. По отношение на други територии на Украйна, където се провежда военна операция, зависи от жителите на тези региони да решат своето бъдеще.

Те трябва сами да решат в каква среда ще продължат да съществуват: в средата, създадена от Зеленски (забрана за руско образование, медии, култура, използване на руския език в ежедневието) или в друга, където ще могат да отглеждат децата си както искат, а не както иска Зеленски и неговия екип, каза още Лавров.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев