АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КМЕТЪТ НА ДОНЕЦК: УКРАИНСКИТЕ СИЛИ БОМБАРДИРАТ УЧИЛИЩА, ЗАГИНА 14-ГОДИШНО МОМИЧЕ

Поразено училище при украински обстрел в Донецк Снимка: Телеграм
30.05.2022 / 17:33

Украинските сили обстрелват цивилни обекти в центъра на Донецк, при удар срещу училище е загинало 14-годишно момиче, друго е било ранено и в момента е в болница. Това съобщи кметът на Донецк Алексей Кулемзин в Телеграм.

Поразени са и две жилищни сгради в Будьоновския район на Донецк, уточнява Кулемзин.

С реактивни системи за залпов огън РСЗО БМ-30 "Смерч" са обстрелвани и жилищните квартали на Ворошиловкия район в града.

По обобщена информация на местните власти в резултат на ударите са загинали общо петима души, а 16 са ранени.

Ударени са били сградите на класическата гимназия в града и две училища - №5 и №22.

По-рано бе съобщено за най-малко трима ранени при бомбена експлозия в контролирания от руските сили украински град Мелитопол, предадоха ДПА и БТА.

„Днес в 7:40 ч. местно време (4:40 по Гринуич) имаше мощна експлозия в центъра на града“, написа в „Телеграм“ представителят на руската военна администрация Владимир Рогов. Той посочи, че става дума за терористичен акт.

Галина Данилченко, която е ръководителка на новата военно-гражданска администрация на града, нарече атаката "циничен терористичен акт от страна на киевския режим".

"Той е насочен против мирните жители, защото пострадаха именно такива", заяви тя пред телевизия "Русия 24".

Властите съобщават, че става дума за бомба, детонирана под автомобил, който е бил паркиран на "Площада на победата", където се намира сградата на руската военна администрация. При взрива са били ранени доброволци, които са разтоварвали руска хуманитарна помощ, съобщават руски медии.

Мелитопол е разположен в южната гранична Запорожка област и се използва от руските сили за административен център, тъй като регионалната столица - град Запорожие, остава под контрола на Киев.

Атаките срещу гражданска инфраструктура, включително места, където има деца, от украинските въоръжени сили са възмутителни и руската армия се бори именно срещу такива действия, коментира пред журналисти прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, коментирайки по-специално терористичната атака в Мелитопол и атаките срещу училища в Донецк, предава ТАСС.

"Сами по себе си фактите за атаки срещу цивилна инфраструктура, детски институции и така нататък, са възмутителни. Това е, срещу което се борят нашите войници", подчерта говорителят на Кремъл.

Песков посочи, че основната цел на спецоперацията в Украйна е именно „да защити хората от неонацисти, които правят това“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев