АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНСКИЯТ МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА: ЕДИНСТВОТО В ЕС ЗА АНТИРУСКИТЕ САНКЦИИ СЕ РАЗПАДА

Роберт Хабек
30.05.2022 / 09:03

Германският министър на икономиката Роберт Хабек изрази днес тревога, че единството в Европейския съюз „започва да се разпада“, преди среща на върха за обсъждане на петролно ембарго срещу Русия и планове за намаляване на зависимостта от руската енергия, предаде Ройтерс.

Лидерите от ЕС ще се срещнат утре и вдругиден, за да обсъдят нов пакет от санкции срещу Русия и програма, целяща да ускори спирането на зависимостта от изкопаеми горива, включително руски природен газ.

„След нападението на Русия срещу Украйна видяхме какво може да се случи, когато Европа е единна. С оглед на срещата на върха утре, да се надяваме това да продължи по същия начин. Но то започва да се разпада“, заяви Хабек на пресконференция.

Той призова Германия да говори с един глас на срещата, вместо да се въздържа от гласувания поради различия в мненията в управляващата й коалиция. Министърът настоя за подобно единство и от другите държави в ЕС.

„Европа все още е огромно икономическо пространство с невероятна икономическа сила. А когато бъде единна, тя може да използва тази сила“, каза Хабек.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев