АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УНГАРИЯ ОТХВЪРЛИ НОВИЯ ВАРИАНТ ЗА ЕМБАРГО ВЪРХУ РУСКИЯ ПЕТРОЛ, ДАВАЩО НА БЪЛГАРИЯ ОТСТЪПКА ОТ 2 ГОД.

Виктор Орбан
30.05.2022 / 09:01

Унгария не приемa новия вариант на ЕК за ембарго на руския петрол, който даваше на България отстъпка от две години. Представителят на Виктор Орбан в Брюксел отказа да вдигне ветото за ембарго.

Посланиците на 27-те се бяха събрали днес, за да обсъдят предложението, което ще влезе в дневния ред на Извънредната среща на върха.

Шестият пакет санкции, който предвижда ембарго на руския газ, буксува от седмици заради ветото на Унгария и настоявания на страни като нашата за дерогация. В последната версия, която Брюксел подаде към европейските столици, три страни получават отсрочка, като на България се предлагат две дати - или юни 2024 г., или декември. Нашата страна настоява за по-дългия период – декември 2024 г.

Има и условие руският петрол, който да получаваме през този период, да бъде само за ползване в страната от нашите потребители - т.е. да не изнасяме. Отсрочки се предлагат също за Унгария и Словакия. Тези отстъпки касаят само петрол, доставен по сухоземна тръба.

Утре сутрин посланиците ще се съберат отново, за да се опитат да преодолеят унгарското вето. Европейските лидери ще се съберат в края на деня.

Източник: Нова.тв

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев