АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ С ПРИЗИВ КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО

 Румен Радев
27.05.2022 / 19:44

Президентът Румен Радев призова правителството да отстоява българския интерес и същевременно да не губи от поглед проблемите на хората в страната и тежката социално-икономическа криза, на фона на устрема и енергията, които по думите му се влагат в решаването на проблемите на Република Северна Македония по пътя й към Европа. Тази вечер управляващите се събират на Коалиционен съвет в Министерски съвет по въпроса с РС Македония.

"Срещите не са толкова важни, важни са резултатите и аз очаквам Коалиционният съвет тази вечер да следва постигнатите с консенсус становище и предложения от Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) - да отстоява българския интерес и да отстоява Копенхагенските критерии за членство, които се базират много точно върху човешките права и недопускане на дискриманация", заяви Радев и допълни: "Ако всичко това се случи, ние по най-добрия начин ще помогнем на РС Македония да върви устойчиво по този път".

Той коментира и настояването от премиера Кирил Петков за свикване на КСНС за Република Северна Македония.

"Аз се надявам, че заради фокуса, който е поставен от правителството върху външната политика, то няма да губи от поглед тежката социална и икономическа криза в страната. Очаквам този устрем и енергия, които се влагат за решаването на проблемите на РС Македония по пътя й към Европа, да се прилагат в не по-малка степен за решаването на проблемите на българските граждани", посочи държавният глава.

„Увеличаването на бедността е тревожно. Инфлацията, цените, това, което става в енергетиката, в топлофикациите. Очаквам там да бъде фокусирано вниманието”, подчерта Радев.

Президентът коментира и публикувания в някои медии текст на законопроект, придобил популярност като „българския вариант на закона „Магнитски“.

"Очевидното нежелание на прокуратурата да се бори с корупцията в България не означава, че трябва да се погазват основни законови положения и базови човешки права, за да се търси страведливост", посочи Радев.

Държавният глава присъства на представянето на новата публицистична книга на журналиста Иван Гарелов „Неизпратени писма до Маргарита“ в София.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев