АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЧЛЕНОВЕ НА ВСС И РЪКОВОДИТЕЛИ НА ПРОКУРАТУРИ ИСКАТ ПРОМЕНИ НА ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

Иван Гешев
26.05.2022 / 12:26

Членове на Висшия съдебен съвет и ръководители на окръжни и апелативни прокуратури призоваха за спешни промени на промените в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити специализираните съд и прокуратура. Според магистратите и съдебните кадровици, не са уредени ключови въпроси, сред които съдбата на стотици преписки, висящи разследвания и дела, които след 28 юли трябва да бъдат прехвърлени от специализираните в останалите компетентни прокуратури.

На заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет главният прокурор Иван Гешев определи това което предстои да се случи, като "юридическа катастрофа":

„Колеги, никой не го интересува дали ще пострада правосъдието, вие сте големи идеалисти! Тези проблеми са проблем на законодателя, който ни ги прехвърля на нас, за да каже: „Ето, съдебната власт е виновна, защото тя предизвика този хаос“. Не, този хаос се предизвика от Министерството на правосъдието и от НС. Ние сме тук, за да кажем само едно единствено – „ВСС не може да направи нищо за всички тези проблеми“.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова каза, че всички поставени въпроси ще бъдат обсъдени от екипа ѝ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев