АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕК ВЪРНА СТРАТЕГИЧЕСКИЯ ПЛАН НА БЪЛГАРИЯ С 200 ЗАБЕЛЕЖКИ

Светлана Боянова
26.05.2022 / 12:23

Европейската комисия върна Стратегическия план на България с 200 забележки. Това обяви пред БНР заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

"Стратегическият план е документът, на чиято база в следващите години българското земеделие и селските региони ще бъдат финансирани с 8 милиарда евро, затова той е много важен и като за първи път тези пари трябва да постигнат едни цели, които са общоевропейски цели, тоест вече ще трябва да постигаме конкретни резултати, а не просто да усвоим едни пари, които Европа ни дава". Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Светлана Боянова, председател на Института по агростратегии и иновации:

"Не ми харесва думата усвояване, защото наистина тези пари трябва да постигнат конкретна цел, в случая те са девет цели на Европейския съюз, свързани със справедливия довод на фермерите, с опазване на околната среда, докато се прави земеделско производство, със социалния живот в селските райони. Всъщност тези 8 милиарда са за нас и за постигане на конкретни резултати".

"България има 200 забележки по този план, но има държави и с по 400", добави председателят на Института по аграрна икономика:

"Това не означава, че много сме се объркали. Варират забележките на комисията".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев