АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЪРЖАВИТЕ ОТ НАТО СЕ СПОРАЗУМЕЛИ ДА НЕ ДОСТАВЯТ НА УКРАЙНА САМОЛЕТИ И ЗАПАДНИ ТАНКОВЕ

НАТО
26.05.2022 / 12:06

Държавите членки на НАТО са се споразумели неофициално да не доставят определени видове оръжия на Украйна на фона на руската инвазия, потвърдиха днес източници от алианса пред ДПА. Това е направено с цел да се намали колкото е възможно рискът от конфронтация между западния военен пакт и Москва.

Засега страните членки на НАТО се придържат към неформалното споразумение, а поради опасения от ответни мерки от страна на Русия, държавите от алианса се въздържат да оказват пълна подкрепа на Украйна, казаха дипломатически източници.

Именно затова Полша се въздържа през март да изпрати изтребители Миг-29 на Украйна. Досега държавите от НАТО се въздържат от доставка на Киев на западни танкове, както и на самолети.

Върховният главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа ген. Тед Уолтърс каза по-рано, обосновавайки се с оценки на разузнаването, че "предаването на изтребители Миг-29 на Украйна може да бъде възприето от Русия като стъпка за ескалация и да доведе до ескалация между Москва и НАТО, а това може да доведе до високорисков сценарий".

Говорител на НАТО отказа да коментира подобно споразумение и каза, че каквито и да било решения за доставка на оръжие зависят от отделните държави членки на алианса.

След началото на руската инвазия много източноевропейски държави доставиха на Украйна произведено през съветската епоха военно оборудване и оръжие, посочва ДПА.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев