АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ ОБЕЩА БЕЗОПАСНИ КОРИДОРИ, ЗА ДА МОЖЕ ЧУЖДИТЕ КОРАБИ ДА НАПУСНАТ ЧЕРНО И АЗОВСКО МОРЕ

Обезвреждане на мини в пристанището на Мариупол, което е под контрола на "Донецката народна република". Снимка: АП
26.05.2022 / 11:10

Руското министерство на отбраната обеща да отвори два морски коридора, за да могат чуждестранните кораби да напуснат пристанища в Черно и Азовско море, предаде Асошиейтед прес, цитирайки генерал Михаил Мизинцев, началника на Националния център за управление на отбраната. Коридорите ще работят всеки ден, от 8 до 19 ч. московско време, увери генералът. Единият от тях ще е от Мариупол.

Генерал Мизинцев каза, че в момента в шест пристанища, включително Одеса, Херсон и Николаев, се намират 70 чужди кораба от 16 страни.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви вчера, че на 24 май руски сапьори са прочистили пристанището на Мариупол, след което пет чужди кораба се успели да напуснат пристанището.

"Асошиейтед Прес" коментира, че руските военни на практика са блокирали търговското корабоплаване от украинските пристанища и това е застрашило доставките на храни, тъй като Украйна - един от най-големите производители на зърно и слънчогледово олио, не може да изнася селскостопанските си стоки.

Източници: БТА, ТАСС

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев