АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЛИЗО 47 000 ЗРЕЛОСТНИЦИ ПОЛАГАТ МАТУРА ПО БЕЛ НА ТЕСТ НОМЕР 13

 Изтеглянето на темата за матурата в Министерството на образованието и науката Снимка: БГНЕС
18.05.2022 / 10:01

Първият задължителен зрелостен изпит по Български език и литература започна в 8.30 ч. Матурата тази година полагат близо 47 000 дванайсетокласници. В София, където днес се провеждат протести, на изпит се явяват около 9000 зрелостници.

Репортерът от БНР Добромир Видев изтегли рано сутринта в Министерството на образованието и науката тема номер 13 като текстови вариант на матурата по БЕЛ. Максималният брой комбинации е около 5 милиона 860 хиляди.

В 51-во средно училище "Елисавета Багряна" в София изпит днес полагат 112 ученици, разпределени в 12 зали. Анкета сред част от тях показа, че въпреки протестите в столицата младежите не са имали проблем с придвижването до учебното заведение.

"Трафик нямаше никакъв, мен ме докараха, стигнал съм за 10 минути без никакви проблеми."

"Излязохме по-раничко, предвидихме си повече време, за да стигнем дотук понеже живеем в другия край на София. Нямахме проблеми с трафика. Като цяло нямаше много движение"

Тази година зрелостниците избират между две различни в зависимост от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение.

Очаква се темите да станат ясни след 9.30 ч., когато най-рано зрелостниците имат право да напуснат изпитните зали.

Официално темите ще бъдат обявени от образователното министерство след 12.30 ч., когато приключва изпитът

За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

Общият брой на въпросите остава непроменен - 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях - с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор.

Максималният брой точки на матурата ще е 100. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка "Среден (3)". Досега за това бяха необходими 23 точки.

Резултатите от изпита ще станат ясни около 8 юни.

Втората задължителна матура ще се проведе на 20 май, петък. Очаква се на нея да се явят над 45 000 зрелостници.

"Времетраенето за полагане на зрелостен изпит е 4 астрономически часа, ще се проведе в три отделни части. Срок за излизане на резултатите ще бъде до 8 юни", коментира пред "Хоризонт" Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката.

Във връзка с планирани за днес протести на превозвачи, просветният министър Николай Денков призова превозвачите и столичния кмет Йорданка Фандъкова демонстрациите да бъдат организирани по начин, който да не пречи на провеждането на матурата.

"Пандемията е обективен проблем. Последната зима положихме огромни усилия да има минимално отсъствие от училище. Където са мотивирани децата, учителите и родителите, има напредък в материала, както се очаква. На други места имаме проблем с мотивацията и очаквам това да се види на изпита", каза министър Денков в навечерието на провеждането на матурите.

А директорът на 119 училище в София Диян Стаматов призова:

"Учениците да бъдат много по-рано тръгващи от домовете си, за да бъдат и точни за началото на изпита."

Заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова обяви условията, при които матурата ще бъде успешна.

"За да имат успешно издържан държавен зрелостен изпит, са необходими минимум 30 точки, максималният брой точки е 100. Пожелавам на всички успех, да бъдат спокойни, да бъдат уверени, че трудът, който са вложили, ще даде резултат. Максимално да използват времето, което е отредено за всяка една от частите, и да вярват в себе си, че могат, че знаят."

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев