АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИКОЛАЙ УРУМОВ ГОСТУВА В СЛИВЕН СЪС СПЕКТАКЪЛА „МЪЖКА ЗАДУШНИЦА“ ПО КНИГАТА „ВИДРИЦА“ НА ПОП МИНЧО КЪНЧЕВ

афиш
16.05.2022 / 11:29

Тази вечер от 19 часа във Военния клуб гостува спектакълът „Мъжка Задушница“ с автор и режисьор Емил Бонев. В постановката по емблематичната книга "Видрица" от поп Минчо Кънчев ще видим актьорите Николай Урумов, Надя Банчева, Крум Берков.

Един сладкодумец ни въвлича с историята си в Българското Възраждане по незабравим начин. С любов и неповторимо чувство за хумор той ще ни разходи сред обикновените българи от онези времена – такива, каквито ги е видял по улиците, кръчмите и домовете им. Ще ни разкаже и за делото на Апостола, за работата на комитетите, за анадолските затвори в Диарбекир и как се живее там... От първо лице, единствено число.

Не пропускайте тази среща с Ники Урумов в кожата на поп Минчо Кънчев!

„За някои свои съвременници, Минчо Кънчев е „смахнат поп“ и „луд човек“. За други той е „светец“ и „велик патриот“. Тръгнах към драматизацията на неговата „Видрица“ с почит към личността и преклонение към делата му. Бродейки в лабиринта от 2200 страници спомени и мисли на този чудноват човек с невероятен живот, не можах да разбера кой е той. Нестандартен даскал – харесван и одумван? Необикновен божи служител – приеман и отричан? Революционер безумец – готов да умре за народа и отечеството си, или заточеник в бъдещето?

Открих на места недостатъчна вярност на фактите и сякаш леко преувеличаване на делата и заслугите на поп Минчо Кънчев. Но противоречивият му характер го прави не идеализиран паметник, а истински човек от плът и кръв“, разказва Емил Бонев.

„В личната си среща с „Видрица“ търсих своите малки отговори на неговите огромни въпроси. Защото, ако дякон Левски написа: „Народе????“, то поп Минчо попита: „Докога????“. Вярвам, че докосвайки ни до „Видрица“, от дистанцията на изминалите 105 години, поп Минчо Кънчев - този голям човек, ще ни направи малко повече хора“, добавя авторът на спектакъла.

16 май, 19 часа, Военен клуб – Сливен, бул. „Цар Освободител“

Телефони за резревации: 0876694083 и 0898332235

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев