АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АСЕН ВАСИЛЕВ: ДО НЯКОЛКО ДНИ ЩЕ ИМА АНТИКРИЗИСНА ПРОГРАМА С ПОМОЩИ ЗА ХОРАТА И БИЗНЕСА

Асен Василев
10.05.2022 / 15:54

В момента се обсъжда антикризисна програма, каза министърът на финансите Асен Василев по време на блиц контрол в Комисията по бюджет и финанси в парламента, съобщи БТА.

На Коалиционния съвет, проведен вчера, бяха остойностени всички предложени мерки. Финално решение няма - когато има, то ще бъде оповестено. Надявам се в началото на следващата седмица да има готов вариант, каза Василев.

По думите му със сигурност ще има конкретни мерки, свързани с цените на енергоизточниците. Ще има и целеви помощи за най-пострадалите от кризата и мерки да облекчат работата на бизнеса, за да останат повече средства при фирмите.

Войната, която започна през февруари, промени бизнес средата в целия свят. Започна покачване на лихвените проценти в САЩ, очаква се това да стане в Европа. Трайно се променя цената на енергоизточниците, има несигурност на пазарите на метали и на зърно, както и в логистичните пътища за доставки. Вече се вдигнаха застраховките за влизане на корабите в Черно море, каза Василев.

Връщане на цените на енергоизточниците към нивата от 2018 - 2019 година няма да има, беше категоричен финансовият министър. Подобна е ситуацията и цената на торовете. Нужна е адаптация на бизнеса към новата ситуация и ние даваме време на бизнеса да се адаптира, посочи Василев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев