АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОРБАН ВЪРНА ФОН ДЕР ЛАЙЕН С ПРАЗНИ РЪЦЕ СЛЕД СПЕШНАТА СРЕЩА ЗА ПЕТРОЛНОТО ЕМБАРГО СРЕЩУ РУСИЯ

Виктор Орбан и Урсула фон дер Лайен
10.05.2022 / 15:45

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще свика видеоконференция с ръководителите на Унгария и другите страни-членки на ЕС, които се противопоставят на сроковете за пълен отказ от руски петрол, съобщава европейското издание на „Политико“, цитирано от БНР.

След вчерашните спешни преговори с унгарския премиер Виктор Орбан тя се завърна без резултат, пише изданието.

В шестия санкционен пакет срещу Русия се предвижда това да стане до края на тази година. Изданието не посочва имена на други страни, но се знае, че сред недоволните са също България, Словакия и Чехия. Видеоконференцията трябва да се състои в рамките на това денонощие.

Фон дер Лайен се върна без резултати от посещението си в Унгария в понеделник, пише „Политико“. Тя отиде там да разговаря с премиера Виктор Орбан, който явно няма намерение да прави отстъпки, след като преди това сравни предложението на Брюксел с икономическа "атомна бомба", тъй като то игнорира "ситуацията" на Унгария.

Според първоначалния компромис, постигнат миналата седмица, на Унгария и Словакия щеше да бъде позволено да завършат постепенния отказ до края на 2024 г., две години по-късно от това, което Брюксел предложи.

Чешката република също може да се възползва от преференцията до юни 2024 г., докато чака да бъде свързана с Трансалпийския газопровод, който днес свързва Италия, Австрия и Германия.

Сега България настоява за подобно разрешение в замяна на зелената си светлина.

„Нашата позиция е много ясна. Ако има дерогация за някои от страните, искаме и ние да получим дерогация“, заяви българският вицепремиер Асен Василев пред БНТ. „Ако не, ние няма да подкрепим санкциите. Но не очаквам да стигнем до това, въз основа на разговорите в момента“.

Не се очаква днес отново да се съберат постоянните представители на страните членки на ЕС в Брюксел. Миналата седмица те дискутираха безуспешно три дни в опит да дадат зелена светлина на шестия пакет, който след това трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС. Посланиците ще се съберат най-рано утре.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев