АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ СЕ ВИХРИ АНТИБЪЛГАРСКА КАМПАНИЯ

Румен Радев
04.05.2022 / 11:35

Убеден съм, че европейската перспектива на РС Македония няма алтернатива. Това е стратегическата цел не само на българската външна политика, но и на нашата държава като цяло, на нашето общество, това заяви президентът Румен Радев на откриването на Националната конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“.

"Убеден съм, че желанието на хората от двете страни за пълноценно общуване без прегради и граници ще доведе до отпадане на изкуствените разделения. За да се случи това, обаче, има и много работа. Работа, която България е вършила през годините. Всички знаем, че за последните 3 десетилетия България направи много за развитието на приятелските отношения. Ние бяхме винаги там, с протегната ръка за помощ. Ние безусловно подкрепяхме членството на РС Македония в НАТО. Но ако искаме нашите отношения да се развиват прогресивно, ние трябва да бъдем откровени в нашия диалог. В момента се вихри антибългарска кампания в нашата съседка РС Македония", допълни Радев.

По думите му процесите на сближаване са блокирани. „Престоят важни решения и нелека дилема - как да направим така, че най-бързо да започнат преговорите за това Северна Македония да влезе в ЕС, като в същото време защитим правата на македонските българи. Ясно е - трябва да търсим компромиси”, каза още държавният глава. И допълни, че най-важно е езикът на омразата да бъде прекратен.

„Не мога да приема, че младото поколение в нашата съседка се възпитава в дух на омраза към българите. Това е недопустимо. Не мога да направя компромис с нашата отговорност като демократична държава с бъдещето на ЕС”, обясни Румен Радев.

Днешната конференция надхвърля измеренията на българската вътрешна и външна политика, но тя се случва, благодарение на вашата активна позиция през годините по въпроса за нашите отношения с Република Северна Македония, обърна се президентът Радев към присъстващите на форума.

Държавният глава им благодари за това, че допринасят за искрените отношения на приятелство и добросъседство, за възможността да се преодоляват идеологемите на тоталитарния югославски режим, които възпрепятстват обмена - културен, социален, икономически, между хората от двете страни на границата.

Форумът се провежда в деня, в който се отбелязват 119 години от гибелта на големия български революционер Гоце Делчев. Събитието се провежда в Националния дворец на културата под патронажа на държавния глава Румен Радев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев