АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФОН ДЕР ЛАЙЕН: ДО 6 МЕСЕЦА ЕС СПИРА ДОСТАВКИТЕ НА РУСКИ ПЕТРОЛ

Урсула фон дер Лайен
04.05.2022 / 11:31

Страните от Европейския съюз ще спрат вноса на руски петрол и рафинирани продукти, каза в сряда ръководителят на Европейска комисия, предлагайки шести кръг от санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

„Ще прекратим доставките на суров петрол от Русия в рамките на шест месеца и рафинирани продукти до края на годината“, каза Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент, което предизвика аплодисменти от страна на депутатите. „Това ще бъде пълна забрана за внос на целия руски петрол, морски и тръбопроводен, суров и рафиниран.

"Няма да е лесно. Някои държави-членки са силно зависими от руския петрол. Но ние просто трябва да работим върху това", каза Фон дер Лайен за предложението, което изисква одобрение от всички 27 страни от ЕС, за да влезе в сила.

Пред Европейския парламент председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че новите санкции се предвижда да засегнат най-голямата руска банка Сбербанк, както и високопоставени военнослужещи, извършили военни престъпления в Буча и при обсадата на Мариупол. По нейните думи санкциите предвиждат три руски телевизии, които не бяха посочени конкретно, да не разпространяват програмата си в ЕС нито в ефир, нито онлайн.

Фон дер Лайен заяви, че руският президент Владимир Путин трябва да плати висока цена за жестоката агресия срещу Украйна. Искаме Украйна да спечели тази война, но и да бъде способна да се възстанови след това. Трудно е да се предвидят необходимите суми - вероятно ще бъдат нужни неколкостотин милиарда евро по оценки на специалисти, добави тя. Председателят на ЕК предложи на евродепутатите да започне работата по подготовката за бъдещото възстановяване на Украйна след войната.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев