АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛАВЧО НЕЙКОВ: РЕШЕНИЕТО ЗА СЕГАШНАТА ГАЗОВА КРИЗА Е В СОФИЯ И МОСКВА, НЕ В БРЮКСЕЛ

Славчо Нейков
28.04.2022 / 08:47

"В ЕС споделяме общи ценности, но страдаме индивидуално. Конкретната ситуация е красноречив пример в това отношение." Това каза пред БНР Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.

Според експерта сме изправени пред две газови кризи – моментната, свързана със спирането на газа от Русия и принципното положение какво следва оттук нататък.

"Трябва много ясно да се отграничи принципната картина. Решението на това, което в момента ни притеснява, не е в Брюксел. То е в София и в Москва. Вчера чух доста остри думи от изпълнителната власт. Нека не забравяме, че предстоят преговори. Нека не забравяме, че обективно обвързаността ни с Русия не е само по отношение на газа."

В Брюксел вицепремиерът Василев и енергийният министър Николов трудно могат да постигнат нещо, свързано с конкретната ситуация. По-скоро могат да търсят решение какво ще следва оттук нататък, смята Нейков.

Темата за общите доставки е свързана не само с "Газпром", отбеляза още експертът.

Славчо Нейков е на мнение, че правителството трябва да обясни какво е станало, за да се случи едностранното прекратяване на газовите доставки, защото "крушката си има опашка".

Бизнесът има нужда от конкретика какви стъпки ще предприеме кабинетът, категоричен е Нейков, който напомни, че има производства на газ с непрекъсваем цикъл.

В газохранилището в Чирен има минимални количества, които са на санитарния минимум и не бива да се пипат, посочи той.

Една от причините за спирането на газа е пряко свързана и с наложените на Русия санкции, заяви Славчо Нейков.

"Вече смятам, че дебатът за това какво става и какво ще става трябва да отиде в парламента."

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев