АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТ ЩЕ БЛОКИРА ДВИЖЕНИЕТО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА И НА ВЪЗЛОВИ МЕСТА В СТРАНАТА

Протест Снимка: БГНЕС, архив
20.04.2022 / 08:42

Браншовата камара "Пътища" организира втори национален протест в рамките на дни. Ще бъдат блокирани пътни участъци в 27 точки в страната и София. Стачните действия започват в 9.00 часа на площад "Народно събрание", а движението ще бъде затворено в 11.00 часа.

Възлови пътища и кръстовища в страната ще бъдат блокирани от протестиращи. Сред тях са обходът на Бургас, пътен възел "Коматево" в Пловдив, входът към Пазарджик от магистрала "Тракия", Айтоският и Ришкият проход и др.

Както предната сряда, пътните фирми недоволстват от липсата на разплащане за извършени и сертифицирани дейности за над 1 милиард лева. Пътищарите настояват, че договорите им за текущ ремонт и поддръжка са напълно законни, а с подписването на споразуменията през ноември миналата година държавата е признала дейностите за законно изпълнени и приети.

Около 100 души, представители на пътно поддържащите фирми на Републиканската пътна мрежа в Смолянска област, ще протестират на разклона за чепеларското село Проглед по пътя Смолян - Пловдив. Хари Малинов, кооридинатор на протестиращите в Смолян заяви:

"Протестът е, че от една година няма никакво плащане. Служебното правителство, в лицето на Комитова, ни убеждаваше, че за зимно поддържане - 100 милиона, е подсигурено. Зимата е платена за 40 дена - за ноември и декември, а от януари няма никакво плащане. Знаете, инертни материали, горива, осигуровки, всичко къде отива. Имаме приети сертификати, приети, одобрени от агенцията и пак не се плаща. Ужким договорите били незаконни. Договорите са напълно законни! От 8 години работя това и такова нещо не ми се е случило! Пуснали сме писмо, че докато, не платят няма да извършваме никакви дейности на територията на Смолян, но те се обаждат за паднали камъни, за паднали дървета.. Отзоваваме се все пак. От наша страна сме колегиални, но от страна на държавата няма нищо".

Решението за плащанията е в предварителната програма на Народното събрание като първа точка. Комисията по регионална политика прие вчера решение за начина на разплащанията и поддържането на републиканската пътна мрежа. Очаква се заседание и на бюджетната комисия, за да може решението да мине и в пленарната зала. Заседанието ѝ в графика на Народното събрание е с начален час 14.30.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев