АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ЗАКРИ ОКОНЧАТЕЛНО СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ СЪД И ПРОКУРАТУРА

Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура
14.04.2022 / 19:04

Парламентът закри окончателно Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител, лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор и следовател или остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, в който са заемали длъжността административен ръководител, съответно заместник на административен ръководител.

Народното събрание реши съдиите, прокурорите и следователите от специализираното правосъдие да се преназначават при условията и по реда на чл. 194, ал. 1. Предвижда се решенията за преназначаване да подлежат на предварително изпълнение.

В 14-дневен срок от обнародването на измененията магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), в което да заявят своето желание да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди назначаването си в специализираните съд или прокуратура.

В 30-дневен срок от изтичането на предходния срок съдийската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, при отчитане степента на натовареност на съответния съд. В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен специализиран наказателен съд. При преназначаването ще се отчита и степента на натовареност на съответния съд или отделение.

Също в 30-дневен срок прокурорската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на прокурори в прокуратури, съответни на закриваните в Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. В една прокуратура се преназначават до една трета от прокурорите от закритата Специализирана прокуратура, съответно от закритата Апелативна специализирана прокуратура, приеха депутатите.

В един следствен отдел се преназначават до една трета от следователите от закрития следствен отдел на Специализирана прокуратура, реши още правната комисия.

Гласуването бе предхождано от дълги спорове между управляващи и опозиция.

От ГЕРБ-СДС запитаха как се съчетава квотният принцип с натовареност на съда. Дани Каназирева коментира, че с тези квоти управляващите влизат в пряко нарушение на Конституцията и това ще стане ясно много скоро. По думите й, отдавна е отминало времето за принудително разселване. Тя изрази опасения, че магистратите могат да си направят отвод.

Мирослав Иванов ("Продължаваме Промяната") посочи, че в Наказателния кодекс изрично са изброени хипотезите, при които може един съдия да си направи отвод и това тук е политическо говорене. Делата, които са започнати, ще продължат да се гледат от същия съдебен състав, каза той и допълни, че необразуваните дела ще се гледат вече по места.

Гарантираме, че голяма част от съдиите и прокурорите ще останат в София, ще запазят своя ранг и възнаграждение, коментира Атанас Славов от "Демократична България".

Петър Петров от "Възраждане" не се съгласи със специалните изисквания за преназначаване на магистратите. Според него целта е те да бъдат санкционирани за резултати от дейността им, които не са се харесали на управляващите. За делата от НК има несменяемост на съдебния състав, подчерта той. Петров е против "разселване на съдии по държавата" без оглед на тяхната професионална квалификация.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев