АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МС: ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ГОТОВО ДА ОСИГУРИ САМОЛЕТ ЗА ПРЕНАСЯНЕТО НА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН

Кирил Петков
14.04.2022 / 17:18

Българското правителство е готово да съдейства като осигури правителствен самолет за пренасянето на Благодатния огън от светия град Йерусалим. В уверение на това министър-председателят Кирил Петков е изпратил писмо до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

Вчера от Светия синод информираха, че на предстоящия Великден Благодатният огън няма да бъде пренесен до България, и изтъкнаха като причина неблагоприятни обстоятелства.

"Във връзка с наближаването на големия християнски празник Възкресение Христово премиерът изразява готовността на кабинета да окаже съдействие, считайки че добрата традиция, изградена в годините, не бива да бъде прекъсвана", допълват от МС.

В писмото си до патриарх Неофит премиерът Петков заявява също така готовност за среща със Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.

По повод решението на Светия Синод заради неблагоприятни обстоятелства, тази година да не изпраща делегация до Йерусалим, която да донесе Благодатния огън, митрополит Гавриил каза пред Българското национално радио:

"В град Йерусалим има още ограничения поради пандемията. Това е една от основните причини и решихме все пак да не рискуваме. Миналата година имаше делегация, но е било така, че нашите делегати са стояли в самолета и са чакали да им се донесе огън. Преди две години не ходихме и сега решихме да пропуснем. Дано да е за последен път".

Той каза още, че Благодатен огън е запазен на няколко места в България и може да се вземе от там. До момента няма официална реакция от Светия синод в отговор на писмото на Кирил Петков.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев