АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПРОВЕЖДА РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ ОТ 10:00 ЧАСА

Министерският съвет
13.04.2022 / 09:06

Министерският съвет ще проведе редовно заседание от 10:00 часа, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Очаква се правителството да определи председател на Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Министерския съвет.

Предстои кабинетът да одобри отчет за състоянието на Годишен план за развитието и обновяването на информационните ресурси в администрацията и информационните ресурси на единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация и за нуждите на националната сигурност.

В дневния ред на министрите е още проект за решение за изразяване на съгласие със съдържанието на програма Интеррег IV А - Румъния - България - 2021 - 2027 преди представянето и в Европейската комисия и за одобряване на ангажиментите на България като държава участник в програмата.

Вчера в МС бе обсъдено Споразумение за сътрудничество в сферата на борбата с корупцията и повишаване на административния капацитет. В срещата участие взеха Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на министър-председателя, Светла Симидчиева, политически съветник на министъра на финансите, Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“, Роман Прах, представител на Базелския институт за добро управление, с който правителството преди два месеца сключи споразумение за сътрудничеството в сферата на антикорупционните практики.

В рамките на срещата бе обсъден разработения от международната антикорупционна организация Transparency International - Пакт за почтеност. Пактът представлява договор между възложителя и участниците в процедурата на обществената поръчка, който дава възможност за независим граждански мониторинг, извършван от външен независим наблюдател. Основната цел на пакта е да бъдат подпомогнати усилията на публичните институции, бизнеса и гражданското общество в противодействието на корупцията и за по-ефективното управление на публичните средства.

По време на срещата изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов отбеляза, че в последните години моделът за борба с корупцията бе да не се говори за нея, което е затруднявало работата на неправителствената организацията.

В тази връзка по инициатива на кабинета на министър-председателя се обсъди възможността за провеждането на форум под егидата на премиера Кирил Петков, в който да участват представители на неправителствения сектор и на правителството. Целта на събитието е да се набележат проекти, при които да може да се приложи сключването на Пакта за почтеност. Така ще се активира и дискусията в обществото за по-справедливо разпределение на обществените ресурси, категорични бяха участниците в срещата в Министерския съвет.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев