АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ОБСЪЖДАТ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО

Народно събрание
31.03.2022 / 09:08

Депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна.

С тях ще се даде възможност на бежанците да потърсят и личен лекар, а болниците ще получават пари от Здравната каса за всяка оказана помощ на хората с предоставена временна закрила.

С промените в Закона за здравното осигуряване, внесени от управляващото мнозинство, изрично се посочва, че гражданите със статут на предоставена временна закрила са задължително здравноосигурени.

По този начин се създава практическа възможност тези лица да ползват пълния пакет медицинска помощ, заплащана от Националната здравноосигурителна каса.

Предвижда се размерът на здравните вноски и източникът на финансиране да се определят с акт на Министерски съвет.

Народното събрание ще обсъди на първо четене и промените в Закона за здравето, с които се запазва правото на здравния министър да може да въвежда противоепидемични мерки и след края на извънредната епидемична обстановка, пояснява водещият вносител и председател на здравната парламентарна комисия Антон Тонев от „Продължаваме промяната“:

„Тази възможност ни дава като общество да не влизаме отново в извънредни положения, да не затваряме бизнеси. Ще се дадат възможности на министъра на здравеопазването като представител на изпълнителната власт и на директорите на регионалните здравни инспекции по места, ако отново имаме данни, че имаме нова вълна, да се въвеждат регионални мерки при нужда“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев