АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ В НС ИЗСЛУШВА КАНДИДАТИТЕ ЗА ШЕФ НА БНБ

 БНБ
31.03.2022 / 09:02

Бюджетната комисия в парламента ще изслуша кандидатите за управител на БНБ, след като ключовият пост се превърна в залог за коалиционните отношения.

Двама са кандидатите за управител на Българската народна банка - Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ и Любомир Каримански от „Има такъв народ“.

Каримански е председател на бюджетната комисия, която трябва да изслуша кандидатите за гуверньор. Самият той има опит в търговски банки и международни институции, както става ясно от подадените документи. Мнозина обаче смятат, че заемането на висши управленски постове в търговски банки е минус в участието на държавна институция, която е пряк надзорник на тези банки.

Гюров има опит като преподавател и специалист по управление на кредитния риск. Номинацията му бе излъчена в последния момент и потвърдена официално първо в ефира на БНР.

Неофициална информация сочи, че нито един от двамата кандидати няма да успее да събере достатъчно гласове, за да оглави БНБ и да поеме поста на Димитър Радев, чийто мандат изтече юли миналата година. Новият гуверньор трябва да предложи и кадри за подуправители, тъй като Калин Христов и Нина Стоянова също са с изтекли мандати.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев