АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СОТИР ЦАЦАРОВ СЪДИ КИРИЛ ПЕТКОВ И БОЙКО НОЕВ ЗАРАДИ ЛЪЖИ

Сотир Цацаров
30.03.2022 / 12:44

Ексглавният прокурор, подал оставка като ръководител на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и настоящ върховен прокурор Сотир Цацаров води гражданско дело срещу премиера Кирил Петков.

Цацаров иска да получи 15 000 лв. обезщетение за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите, който гласи, че "всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното". Това твърди в свой материал в. "Сега".

Защо Цацаров съди Петков? Защото Петков казал на 14 януари пред новините на bTV, че достъпът до класифицирана информация на Цацаров е отнет. Цацаров обяснява в исковата си молба, че премиерът е внушил, че той е подал оставка като шеф на КПКОНПИ заради отнетия допуск. Всъщност обаче не било така, защото той подал оставка ден преди да му бъде спрян достъпът до държавна тайна.

Цацаров обяви при отнемането на допуска, че това е политически мотивиран акт и ДАНС е била принудена да го остави без достъп до класифицирана информация от премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков. Според думите му, причината за решението скандалът "ЦУМгейт".

Цацаров поиска и прокуратурата да го провери, заради думите на премиера Кирил Петков, че "има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата". Прокуратурата направи проверка и не намери нищо във вреда на бившия главен прокурор.

А на 25 февруари и Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) му върна достъпа до класифицирана информация.

И още Цацаров е завел дело за 15 000 лв. и срещу бившия военен министър Бойко Ноев. Причината е интервю на Ноев пред bTV, в което той казва, че "Бойко Методиев Борисов заедно с Гешев и Цацаров са основните проводници на руското влияние в България. Опитите и саботирането на разследванията на терористичната и подривна дейност на руските специални групи в България, взривовете в българските оръжейни заводи, тровенето на български граждани, руския "Турски поток", спирането на диверсификацията и строителството на газопровода с Гърция - всичко това е пряко влияние на руската държава в България чрез български политици".

Справка в деловодните регистри показва, че тази искова молба е оставена без движение в края на миналата седмица.

Съдът е дал едноседмичен срок на Цацаров да отстрани пропуски в нея. Например - не е посочил адреса на Бойко Ноев, а очаква съдът да го издири служебно. Цацаров не е платил и държавната такса от 80 лв.

Източник: epicenter.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев