АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ: РУСИЯ НЕ ИСКА ЗАПАДНИ ДЪРЖАВИ ЗА ПОСРЕДНИЦИ В ПРЕГОВОРИТЕ С УКРАЙНА

Сергей Лавров
28.03.2022 / 14:48

Според руския външен министър Сергей Лавров "вече е невъзможно да се вярва на западните колеги". Русия не би искала да види "дипломатическа совалка" с участието на западни представители в преговорите с Украйна.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сръбски медии.

"Не бих искал да виждам никакви совалки от нашите западни колеги, защото те вече дадоха своя принос през февруари 2014 г. в Украйна и през февруари 2015 г. в Минск", каза той.

"Сега те ни казват: "Дайте шанс на дипломацията". Разбира се, искаме да дадем шанс на дипломацията и затова се съгласихме на преговорите, които сега се подновяват в Истанбул. Но има много примери, когато постиженията на дипломацията са били унищожени от нашите западни колеги. Сега не можем да им се доверим", подчерта министърът.

Лавров припомни как през февруари 2014 г. ЕС е гарантирал споразумение между украинския президент и опозицията, което според европейците е било върхът на дипломацията.

"На сутринта опозицията оплю тази дипломация и ЕС трябваше да преглътне ситуацията. След това дипломацията достигна нови висоти, както и през февруари 2015 г. в Минск. Бяха подписани споразумения, които сложиха край на войната в Източна Украйна и отвориха пътя за възстановяване на териториалната цялост на Украйна чрез предоставяне на специален статут на Донбас", заяви външният министър. - А ЕС напълно доказа своята непоследователност като организация, способна да прилага това, което договаря.

Лавров изрази надежда, че Европа ще осъзнае недопустимостта на възраждането на нацистката идеология и практики, както и на нацификацията на Украйна, която представлява пряка заплаха за Русия.

Както отбеляза външният министър, неонацизмът се е възродил в Европа много преди настоящите събития в Украйна. По-специално, припомни той, всеки март в Латвия се провеждат маршове на батальоните на Вафен СС и "правителството подкрепя тези маршове, докато в Украйна и Полша се разрушават паметници на онези, които са победили фашизма."

"Наистина се надявам, че сега европейското съзнание ще се размърда, защото в Украйна тези тенденции на възраждане на нацистката идеология и практика станаха особено ясни", посочи ръководителят на дипломатическото ведомство.

По неговите думи в Украйна тези прояви не се ограничават само с факелни шествия и маршове. "Там умишлено бяха създадени неонацистки бойни групи", продължава Лавров. - За това има документални доказателства - както снимки, така и видеоматериали. Тези неонацистки войници проникват в редиците на украинските въоръжени сили, за да заемат командни позиции. Това също е добре известно.

Външният министър изрази увереност, че Европа и целият свят трябва да отчетат недопустимостта на нацификацията на Украйна, която поради прякото си съседство представлява "пряка заплаха за Русия".

Източник ТАСС, "Гласове"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев