АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗБОРЪТ НА НОВ ШЕФ НА БНБ ПРЕД ПРОВАЛ!

Нито Андрей Гюров, нито Любомир Каримански успяват да съберат необходимата подкрепа за шеф на БНБ
28.03.2022 / 14:07

Изборът на нов шеф на БНБ е пред провал! Нито един от кандидатите не получава необходимата подкрепа. Това установи проучване на Епицентър.бг сред политическите сили в парламента, от които зависи кой ще е новият гуверньор на Националната банка.

Поради вътрешно неразбирателство, коалицията излезе с двама кандидати - Андрей Гюров, предложен от ПП, и Любомир Каримански, номиниран от ИТН. Нито един от двамата няма изгледи да получи общото одобрение на управляващите, а пък партиите, които ги предлагат, не отстъпват от предложеията си.

Това означаваше, че изборът ще се реши от опозицията, което би предизвикало сериозен трус в коалицията.

Смяташе се, че ако двете имена влязат в залата, то победителят ще е Любомир Каримански, за когото по предварителни разчети се очакваше да получи подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

ГЕРБ СА СИЛНО РАЗКОЛЕБАНИ В КАЧЕСТВАТА НА ГЮРОВ И КАРИМАНСКИ

В ГЕРБ обаче са силно разколебани в професионалните качества за този пост, както на Андрей Гюров, така и на Любомир Каримански, научи Епицентър. бг. Нито единият, нито другият се доближават до професионалиизма и международния престиж, който има сегашният управител на БНБ Димитър Радев, са убедени в ГЕРБ.

"Летвата е толкова висока и не виждам как двете кандидатури биха я прескочили, изрази позицията на бившите управляващи председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

ГЕРБ-СДС дори обмислят да откажат поканите за разговори, на които двамата претенденти искат да изложат концепциите си за управлението на БНБ.

АСЕН ВАСИЛЕВ С УДАР ПО КАРИМАНСКИ

В средите на "Продължаваме промяната" започва тиха война срещу Любомир Каримански. Лично вицепремиерът и финансов министър Асен Василев нанесе сериозен удар по настоящия председател на бюджетната комисия.

"Г-н Каримански дълго време е работил в банки. Има противоречиви мнения за него в самата индустрия и в обществото", каза той като по този начин даде изява на съмненията за обвързаност на Каримански с частни фанансовии и икономически структури. Формулировката "противоречиви мнения" априори обрича кандидатурата на Каримански на провал, защото по неписан закон гуверньорът на БНБ трябва да има безупречна репутация, коята да вдъхва респект и в международните среди. По информация на Епицентър.бг от ЕЦБ вече са получени неодобрителни атестации за Каримански

Според Асен Василев, "г-н Гюров е по-добрият кандидат и той ще спечели битката за шеф на БНБ".

НИНОВА НЕ ИСКА И ДВАМАТА, ЗАЩОТО СА ПАРТИЙНИ КАНДИДАТИ

Това обаче не е ясно как ще се случи, след като Гюров няма да получи от една страна, подкрепата на ИТН, а от друга - в БСП са силно разколебани в качествата на Гюров.

ПГ на БСП все още не е излязла с официална позиция, но икономистите и финансистите на столетницата не са съгласни да дадат подкрепата си за който и да е от кандидатите.

В левицата са направили сериозно проучване на биографията на Андрей Гюров и са открили бели професионални полета. Невъзможно е на такъв човек да бъде поверена Националната банка, категорични са социалисти.

Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова също изрази категоричното си отрицателно мнение и за двете номинации - и то от принципни държавнически позиции - кандидатът за шеф на Националната банка не трябва да бъде политическо лице. А и Гюров, и Каримански излизат от тясно партийните си структури, без да имат широко обществено одобрение.

Нинова също е на мнение, че ПГ на БСП едва ли ще иска да се среща с тях, тъй "като са колеги и се познават", което е елегантен отказ изобщо да се развива процедурата по избор.

Според Нинова "било опасно шефът на БНБ да бъде избран с гласовете на опозицията" - знак, че това няма да се допусне.

В БАНКОВИТЕ СРЕДИ НЕДОВОЛНИ - НЯМА ДА АХНАТ КАТО ГИ ВИДЯТ В ЕЦБ

В банковите среди също няма възторг от двете кандидатури за управител на БНБ."Гюров и Каримански са получили политическото доверие на колегите си в парламента да се състезават за управител на БНБ, но шортлистът не е някакъв впечатляващ", посече ги топбанкерът Левон Хампарцумян, който изразява общото мнение на колегите си. В отрицанието си той дори разкри какво мислят банковите институции навън за вътрешния партиен избор: "в ЕЦБ, като ги видят - няма да ахнат".

Хампарцумян постави под съмнение изобщо познатостта им в банковите среди. И, както повечето депутати, той също обърна внимание на разочароващите биографии на Гюров и Каримански: "Тези хора са завършили образование, имат една нормална кариера. Опитвали са едно или друго - и на двамата кандидати не им достига зрялост и опит"

Като се сложи всичко това на кантара - картината се изяснява

"Няма да има избор на нов гуверньор на БНБ при тези номинации", заявиха категорично източници от управлаващото монзинство пред Епицентър.бг .

ПРОЦЕДУРАТА ДА ЗАПОЧНЕ ОТНАЧАЛО

Кой ще поеме ръководството на народната банка сега е от изключителна важност, защото именно този нов гуверньор ще бъде човекът, който трябва да поеме основната тежест по приемането ни в еврозоната. Очакванията на кабинета са да успеем да влезем в клуба на богатите през 2024 г., въпреки че според много експерти тази дата е невъзможна.

Вицепремиерът министър на финансите Асен Василев вече изрази желание неговият партньор в задачата - шефът на БНБ, да бъде човек "който си тежи на мястото в международен аспект". Засега няма индикации, че Гюров и Каримански са си осигурили сериозна международна подкрепа, точно обратното - отвън идват сигнали, че и двамата са неприемливи.

Мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече през юли миналата година.

Според депутати не бива да се бърза - процедурата по избор на негов наследник трябва да започне отначало и в нея да бъде приобщени имена на сериозни банкери, без политически обвързаности, със стабилен процесуален опит и ненакърнен престиж.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев