АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ПП ЗА ШЕФ НА БНБ Е АНДРЕЙ ГЮРОВ, ИТН ЩЕ НОМИНИРА ЛЮБОМИР КАРИМАНСКИ

БНБ
23.03.2022 / 11:13

Най-малко две номинации се очертават за нов управител на БНБ преди изтичането на новия краен срок в 18 часа днес.

„Продължаваме промяната“ предлага председателя на своята парламентарна група Андрей Гюров, а „Има такъв народ“ – депутата Любомир Каримански, който е председател на бюджетната комисия на Народното събрание.

Андрей Гюров потвърди, че е кандидат за управител на БНБ. Номинацията му е била обсъдена на коалиционен съвет, продължил до късно вечерта вчера. Той отрече да има противоречия в коалицията заради липсата на обща номинация на партньорите в управлението.

„Противоречия няма, има нормални дискусии, както сме показвали досега във всички решения. Моето име е една от номинациите, които се обсъждат в момента“, каза Гюров.

Липсата на единна кандидатура на управляващата коалиция не е знак за противоречия, коментира и депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов.

„Ако има въобще знак, това означава, че коалицията действа по абсолютно прозрачен и демократичен начин. Да повторя – напрежение в коалицията няма, задкулисни договорки няма, не сме се разбирали с ГЕРБ и ДПС да подкрепят наш кандидат. Няма и новосформирана коалиция между „Има такъм народ“, ТЕРБ и ДПС. Няма място за притеснение, няма трусове в коалицията, всичко е народ“, каза Балабанов.

"Нашето предложение от "Продължаваме промяната" е Андрей Гюров, въпреки че сигурно ще е в ущърб на нашата парламентарна група да загубим водача си". Това заяви по-рано днес в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Венеция Нецова-Ангова, член на две комисии в Народното събрание:

"Небезизвестно е, че управляващото мнозинство не спази първия срок за номиниране на кандидат за БНБ. Това е обективен факт и това е факт, защото приемаме изключително сериозно тази позиция и това да намерим най-правилния човек, който да има необходимата експертиза, професионален опит и етика, така че да може следващите шест години да води страната напред в банковия и финансовия сектор. Смятам, че е важно България да получи възможно най-добрия гуверньор, който наистина да следи за банковия надзор и да води страната към влизане в еврозоната. Позицията е много отговорна, а и сме във време, в което има война в Украйна, все още тлееща пандемия, енергийна криза в Европа и в света".

Днес парламентарната група на “Има такъв народ” официално ще номинира Любомир Каримански за управител на Българската народна банка, написа във Фейсбук тази сутрин Слави Трифонов.

„Има такъв народ“ ще номинира председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански за управител на БНБ, потвърди и заместник-председателят на парламентарната група Виктория Василева:

„Вече сме го заявявали многократно, няма никаква промяна в нашата позиция“.

Василева отказа да коментира кандидатурата за поста на председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров.

Срокът за предложение за управител на БНБ изтича днес в 18 часа. Той беше удължен със седем дни, след като не беше получена нито една номинация досега.

Мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече през юли миналата година.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев